Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) exempel på vad de 700 miljonerna ska användas till. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Kiruna nära miljardaffär – vill sälja värmeverket

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna är nära att göra en jätteaffär. Kommunen vill sälja sina fjärrvärmeanläggningar för 1,1 miljarder – vilket skulle ge en vinst på ungefär 700 miljoner.

Tekniska verken äger Kiruna kraft som driver anläggningarna. Nu vill kommunledningen sälja Kiruna kraft till Polhem infra som ägs av AP-fonderna.

Tanken är att Polhem infra ska äga 80 procent och kommunen 20 procent av det nya bolaget. Enligt kommunen skulle affären – efter att skulder och olika kostnader dragits av – ge en vinst på cirka 700 miljoner kronor.

– Vi ska göra någonting bra för alla Kirunabor, vi ska skapa en attraktiv stad för pengarna, säger Gunnar Selberg (C), kommunalråd i Kiruna.

Vill etablera högre utbildning

Tanken är att pengarna ska investeras i framtida projekt för att stärka stadens förutsättningar.

– Vi får en stark finansiär som kan skapa ett energicentrum i Kiruna. Vi vill  få hit högre utbildning och forskning som exempelvis samarbeten med Luleå tekniska universitet.

Beslut om försäljning tas i kommunstyrelsen i början av maj och i kommunfullmäktige i juni.

I klippet ger Gunnar Selberg exempel på vad pengarna ska användas till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.