– Det är ett flertal faktorer som samspelar, säger Charlotte Axén, tillförordnad statsveterinär vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. Foto: Privat & SVA.

Miljögifter och klimatförändringar kan ligga bakom laxdöden i Torneälven

Uppdaterad
Publicerad

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har i flera undersökningar försökt ta reda på orsakerna bakom sjukdomar som drabbats vildlaxen i Torneälven. Miljögifter och klimatförändringar kan vara orsaker bakom fiskdöden.

– Man vill gärna hitta ett enkelt svar men det är ett flertal faktorer som samspelar, säger Charlotte Axén, tillförordnad statsveterinär vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

I analyser av lax från Torneälven har SVA funnit indikationer på miljögifter och förändrade halter av sköldkörtelhormoner.

– Miljögifter i Östersjön kan vara en faktor. En annan faktor är alger som producerar dioxinliknande substanser. Allt det här gör frågan väldigt komplex.

Ingen oro för återväxten

Torneälven är Östersjöns viktigaste älv för reproduktion av vildlax och när larm om sjuka och döda laxar nådde allmänheten 2014 väckte det stor uppmärksamhet. Nu kommer nya larm från folk längs älven som funnit svårt skadade och döda laxar som ser ut att ha drabbats av svampangrepp.

– Det är väldigt stora laxbestånd som kommer upp i älven nu jämfört med för tio år sedan. Så även om en del fisk inte klarar av att leka finns ingen oro för att inte få någon återväxt, menar Charlotte Axén.

Klimatförändringar

Trots flera undersökningar under de senaste åren går det alltså inte att peka på entydiga orsaker till laxdöden. Liknande problem har också upptäckts i Umeälven och Mörrumsån i Blekinge. Och problematiken finns även i älvar i norra Finland.

En bakomliggande orsak kan vara klimatförändringar.

Hör Charlotte Axén berätta mer om det i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.