Foto: SVT

Misstänkt ryskt spionage ökar i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Flera rapporter om misstänkt ryskt spionage och uppsökande verksamhet riktat mot enskilda soldater i norra Sverige har uppdagats den senaste tiden. Nu uppmanar Försvarsmakten sina anställda att vara extra vaksamma.

– Varje vecka är det någon säkerhetshändelse som skett av mycket stor eller liten art, säger Mikael Frisell, chef vid Militärregion nord.

Det handlar främst om misstänkt spionage vid militära skyddsobjekt och vid militär verksamhet som exempelvis övningar. Men också om uppsökande verksamhet riktat mot soldater och gruppbefäl via sociala medier eller närkontakt i verkliga livet, berättar överste Mikael Frisell, som är chef vid Militärregion nord och räknar upp några exempel:

Hotades på krogen

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Norrbotten har även en Natoofficer blivit hotad av ryssar vid ett krogbesök i samband med en flygövning där Natoländer deltog. De ska även ha visat foton på hans familj och krävt specifik information om övningen.

– Jag kan säga så här att under det stora flygövningen Ace i Norrbotten så fick jag en säkerhetsrapport att en individ hade blivit kontaktad men mer än så vill jag inte uttala mig, säger Mikael Frisell.

Men det låter som ganska amatörmässiga metoder för att komma åt information, hur ska man tolka de här tillvägagångssätten?

– Allt syftar nog till att påverka vår verksamhet och våra individer och man gör det både öppet och dolt. Det handlar nog om att visa att vi är här och vi ser och vet vad ni gör, säger Mikael Frisell.                        

Skärper vaksamheten

Försvarsmakten har nu gått ut internt bland personalen med en uppmaning om extra vaksamhet mot misstänkt ryskt spionage. Och i framtiden kan det även bli aktuellt med en telefontipslinje dit allmänheten kan ringa om de sett något avvikande eller misstänksamt kring militära skyddsobjekt eller militär verksamhet, precis som man nyligen infört i sydsverige.

– Alla måste börja inse att det är så här det ser ut nu, att det här faktiskt sker i Sverige och vi måste ta det på största allvar, säger Mikael Frisell.

– Spioneri är en realitet, det har vi att förhålla oss till. Det är inget att förvånas över, säger försvarsministern Peter Hultqvist (S) till SVT.

Närmanden på Gotland

Även på Gotland ska militärpersonal ha utsatts för närmanden, enligt Svenska Dagbladet. Närmandena ska ha skett i samband med beredskapskontroller och flygvapenövningar.   

– Det har visats intresse för deltagande förband. Personer med utländskt registrerade bilar har närmat sig soldater och ställt olika typer av frågor om verksamheten, säger överstelöjtnant Hans Håkansson till tidningen. 

När SVT Nyheter senare sökte Håkansson för en kommentar sa han att högkvarteret inte uppskattade att han hade uttalat sig och att det var bäst att vända sig direkt dit för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.