Roger Tuomas(M), företagare och Pajalabo, hörde till dem som sade ja till en gemensam valuta. Idag tycker han att det var tur att han inte fick rätt. Han har ändrat uppfattning och säger att Sverige har tjänat på att stå utanför eurosamarbetet.
Nordnytt träffade Roger Tuomas för ett samtal i vår serie om partierna inför EU-valet den 25 maj.
Om samarbete med (S)
Frihandel och fri rörlighet för varor, tjänster och personer samt ett öppnare Europa är viktiga frågor för Moderaterna och här anser Roger Tuomas att Moderaterna i den konservativa partigruppen EPP har gjort ett bra jobb tillsammans med de övriga konservativa partierna för att uppnå just det. Syftet är att öka tillväxten och förbättra ekonomin i EU:s länder.
I EU-parlamentet har de konservativa partierna ofta gjort upp med Socialdemokraterna om politiken. Man har förhandlat fram en kompromiss som båda partigrupperna har kunnat stå bakom och den inställningen gillar Roger Tuomas. Han säger sig gärna samarbeta med Socialdemokraterna, inte minst i hemkommunen Pajala.
Om soffliggare
Roger Tuomas anser att det är stort problem att så få röstar i valet till EU-parlamentet. EU berör oss på många plan och det är därför viktigt vilka som sitter i parlamentet, tycker han.
Han anser också att Sverige borde kunna få lagra tele- och datatrafik från enskilda medborgare om syftet är att bekämpa brottslighet och det trots en nyligen avkunnad dom från EU som förbjuder Sverige att lagra den trafiken.
Om miljöpolitiken
När det gäller koldioxidutsläppen är Roger Tuomas positiv till att EU sätter press på medlemsländerna för att få ned utsläppen av växthusgaserna. Han vill se mer forskning på att få fram andra bränslen till fordonstrafiken för att ersätta bensin och diesel. Här tror han inte att marknaden kommer att styra i rätt riktning, EU:s åtgärder kommer att leda till högre priser på bensin och diesel och det anser han är bra. Dessutom kan industrier som minskar sina utsläpp få en skattelättnad.
Han är också kritisk till den konservativa partigruppen (där moderaterna ingår) i EU för att de har röstat emot förslag som skulle kunna minska utsläppen.