Leksakståg i ett barnrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialförsäkringsministern Anna Tenje (M) om de nya reglerna kring föräldrapenning och dubbeldagar. Foto: Arkiv/SVT

Ny regel för föräldrapenning – och dubbeldagarna dubblas

Publicerad

Den 1 juli trädde nya regler kring föräldrapenning i kraft. De nya reglerna gör det bland annat möjligt att överlåta dagar med föräldrapenning till någon annan än barnets vårdnadshavare.

Ändringarna innebär att vardera förälder kan föra över 45 dagar med föräldrapenning till fler än bara barnets vårdnadshavare eller bonusföräldrar.

Är man ensamstående kan man överlåta 90 dagar.

Dubbeldagarna dubblas

Samtidigt fördubblas antalet dubbeldagar – dagar som båda föräldrar kan vara föräldralediga tillsammans, från 30 till 60 dagar.

– Dubbeldagar och överlåtelse av föräldrapenning är frihetsreformer som bidrar till att föräldrar kan förena arbetsliv med familjeliv i perioder i livet som kräver mer flexibilitet, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Knyter tidigt an till föräldrarna

Enligt ministern medför de ökade dubbeldagarna att båda föräldrarna kan börja föräldraledigheten tillsammans.

– Dubbeldagarna innebär också att barnet kan knyta an till båda föräldrarna tidigt. De har också en positiv effekt på kvinnors hälsa i form av minskad risk för att besöka sjukhus eller specialistvård för förlossningskomplikationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.