Till vänster: sjukvårdspersonal iklädda skyddskläder och gasmasker jobbar på en vårdavdelning. Till höger: Bild på professorn Åsa Engström som står i en hall och ler in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Besöksförbudet var inte alltid motiverat” – hör professorn Åsa Engström i Luleå om slutsatserna i studien, och vilka lärdomar man kan ta med sig till framtiden. Foto: Erica Olofsson/SVT

Forskning i Luleå om pandemin: Så kan vården bli mer hållbar i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från Luleå tekniska universitet har undersökt hur människor inom intensivvården påverkats av pandemin – personal, patienter och anhöriga. Det har gett nya lärdomar för en framtida hållbar sjukvård.

Projektet är ett samarbete med Karlstads universitet, Röda Korsets Högskola och Region Värmland. Den visar att moralisk stress hos intensivvårdssjuksköterskor under pandemin kan kopplas till sömnproblem, lågt skattad hälsa och tankar på att lämna sitt arbete.

I ett internationellt perspektiv verkar svenska intensivvårdssjuksköterskor ha påverkats extra negativt av den objektifiering av patienter som blev resultatet av anhörigas fysiska frånvaro.

Coronaviruset i Norrbotten

– I Sverige har vi en tradition av att jobba personcentrerat. Våra sjuksköterskor är skolade i det och under pandemin rycktes en av de viktigaste förutsättningarna bort, de närstående, säger professorn Åsa Engström.

Symptom på utmattning

I studien ingick 220 intensivvårdssjuksköterskor som jobbade vid 15 olika svenska intensivvårdsavdelningar under pandemin. Av dessa hade 21 procent tankar på att lämna sitt arbete, och drygt fyra procent uttryckte symptom på utmattning.

– Om den moraliska stressen minskar ökar hållbarheten i arbetet och människor mår bättre. Nu behövs möjlighet att reflektera över vad vi var med om. Det är också viktigt att få tillbaka sådant som förlorades under pandemin, till exempel kontakten med närstående, säger Åsa Engström.

I videon berättar professorn Åsa Engström om helt nya lärdomar för en framtida hållbar sjukvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet