Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Pest eller kolera” – här berättar MS-sjuka Camilla Öhlund om situationen som tvingar henne att bo på ett äldreboende. Foto: Linnéa Lindmark/SVT

MS-sjuka Camilla tvingas bo på boende för äldre i sommar – Piteå kommun hittar inga assistenter

Uppdaterad
Publicerad

MS-sjuka Camilla Öhlund tvingas spendera sommaren på ett boende för äldre, trots att hon bara är 51 år. Anledningen är att Piteå kommun inte lyckats rekrytera tillräckligt med personliga assistenter.

– Jag vill bara gråta, säger Camilla.

Piteå-Tidningen har tidigare berättat om MS-sjuka Camillas kamp om assistans i hemmet. Sommaren på ett korttidsboende för äldre i Piteå är inget som Camilla ser fram emot:

– Det känns för djävligt att flytta på äldreboende vid 51 års ålder.

Bristen på arbetskraft i Sverige

Har bott på äldreboende tidigare

Piteå kommun menar att det inte lyckas få ihop bemanningen under sommaren. Något som Camilla Öhlund inte anser vara rimligt:

– Det är andra gången jag tvingas bo på äldreboende. Jag vill vara ute och leva ett så normalt liv som möjligt, trots min sjukdom.

– Det här försämrar hennes livskvalité ytterligare, men vad är alternativet? Kommunen kan inte tillgodose de assistanstimmar Camilla har rätt till, säger hennes mamma Christina Öhlund.

”Oerhört tråkigt”

Lena Enqvist, omsorgschef på Piteå kommun vill inte kommentera det enskilda fallet men säger:

– Det är naturligtvis oerhört tråkigt, men det är det bemanningsläget vi befinner oss i. Vår intention är att de ska bli så bra som möjligt för varje individ.

Drabbar fler

Finns det fler som drabbas i sommar på grund av personalbristen?

– Det finns ett antal personer som antingen har personlig assistans eller hemtjänst där vi behövt hitta alternativa lösningar. Vi kan dock aldrig tvinga någon.

I klippet nedan förklarar cheferna varför det saknas personliga assistenter i Piteå kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar ansvariga vid Piteå kommun varför de inte lyckas rekrytera personliga assistenter. Från vänster: Annika Risberg, enhetschef vid bemanningsenheten och Lena Enqvist, omsorgschef, Foto: Linnéa Lindmark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristen på arbetskraft i Sverige

Mer i ämnet