Ett träd i skogen som är knäckt på mitten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norrbottniska skogar med höga naturvärden – hör Skogsstyrelsen bemöta kritiken på varför de inte fattat beslut i frågan än. Foto: Arkiv/SVT

Skogsstyrelsens svar efter kritiken: ”Vi kan inte göra mer”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen kritiseras för att de inte tagit beslut kring fem norrbottniska skogar med höga naturvärden. Myndigheten förstår kritiken men är själva under press.

– Det sker ett stort varsel och det kan påverka handläggningen, säger tf distriktschef Helena Eriksson.

Naturvårdsföreningen har överklagat fem avverkansbeslut till Mark- och miljödomstolen i Norrbotten. De upplever att Skogsstyrelsen inte har utfört sitt uppdrag.

Helena Eriksson tf distriktschef på Skogsstyrelsen i Norrbotten förstår synpunkterna, men berättar samtidigt att de inte kan göra så mycket mer.

– Vi förstår kritiken. Men vi följer lagstiftningen och har verksamhetsutövaren följt den så ändrar vi inte i anmälan, säger Helena Eriksson, tf distriktschef vid Skogsstyrelsen Norrbotten.

Varsel kan leda till mindre tillsyn

Samtidigt som myndigheten försöker handlägga alla inkommande ärenden sker det ett stort varsel. Den 12 juli varslades 97 anställda och den redan pressade myndigheten sätts under ännu högre tryck, enligt Eriksson.

Varslen beror på att myndighetens anslag minskat med 80 miljoner kronor de senaste tre åren. För 2025 återstår 35 miljoner kronor att spara.

– Det kan leda till att det blir ännu färre ärenden som får en komplett handläggning och att vi får ännu mindre tid för bland annat tillsyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.