Marie Persson, aktiv i Övertorneås skogsgrupp samt ordförande i Naturskyddsföreningen Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar Marie Persson upp en skog i Aaapua – och förklarar varför hon är kritisk mot Skogsstyrelsens hantering av skogar med höga naturvärden. Foto: Adam Berlin/SVT

Flera avverkningar i Norrbotten släpptes igenom – trots höga naturvärden

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen riktar kritik mot Skogsstyrelsen som släppt igenom skogsavverkningar i Norrbotten utan att ha varit på plats – främst för att de visat sig ha höga naturvärden. Domstolen har nu valt att tillfälligt stoppa flera avverkningar.

I Norrbotten har fem skogar som varit planerade att bli avverkade stoppats av Mark- och miljödomstolen, efter att Naturskyddsföreningen överklagat Skogsstyrelsens beslut.

Det handlar om Aapua, Kurravaara, Pärlälven, Suddesjaure och Slaktarberget.

Marie Persson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrbotten, förstår att Skogsstyrelsen har mycket på sitt bord – men tycker inte att det är så det ska gå till.

Skogar med höga naturvärden

Främst för att de utvalda skogarna trots höga naturvärden släppts igenom för avverkning av Skogsstyrelsen.

– Vi hoppas ju att de när de gör tillsyn inser att det inte går att godkänna avverkningen i skogarna, men istället har sex veckor gått utan att de gjort något och således får de egentligen börja avverka skogarna, säger hon och fortsätter:

– Om inte vi överklagar och får ärendet pausat eller stoppat, vilket vi nu fått i fem fall runt om Norrbotten.

Fyndet som stoppar avverkning

Ett av fynden som kan stoppa är knäroten, som är fridlyst och en del av orkidéfamiljen. Den är en huvudaktör när Naturskyddsföreningen inventerar skogar som är på väg att avverkas. För hittas den innebär det att den måste bevaras i ordinarie skick, det vill säga med skogen kvar runt omkring sig.

Knäroten är fridlyst och en del av orkidéfamiljen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du mer av knäroten och vilken betydelse den spelar för skogen. Foto: Adam Berlin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.