Allt fler humlearter försvinner på grund av gifter och att de har svårt att hitta boplatser i dagens odlingslandskap. I ett unikt projekt har Maj Rundlöf och hennes forskargrupp tillsammans med forskare i åtta andra europeiska länder kartlagt hur den samlade mängden växtskyddsmedel och andra gifter i ett landskap påverkar humlan på sikt.
Det speciella med studien är att forskningen görs ute i verkligheten och under längre tid – inte inne i laboratorium. Resultaten visar på betydande skador på humlorna, att de får färre avkommor och att de bygger mindre humlesamhällen.
– Det är viktigt att få reda på hur människans inverkan påverkar humlans existens, säger Maj Rundlöf.
Bekämpningsmedel påverkar
Förutom bristen på mat och boplatser så påverkas humlorna av bekämpningsmedel som används i jordbruket. Humlan är ju en insekt som får i sig samma gifter som skadedjuren som förstör skördarna.
I odlingslandskapet i Skåne finns i princip bara två sorters pollinerare kvar: jordhumlan och honungsbin.
– Förr fanns hundratals arter som delade på ansvaret att pollinera våra grödor och vilda bär i skogen, men nu är det mest jordhumlan vi ser, säger Maj Rundlöf.
Men för den som vill hjälpa humlorna finns mycket man kan göra. Se forskarens bästa tips på hur du gör din trädgård till ett humleparadis i videon ovan.