En humla på en blomma

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Odla blommor, strunta i att städa och ordna blottade markytor – här ger Maj Rundlöf tre tips på hur du kan hjälpa humlorna. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Humlan är hotad – så kan din lathet hjälpa dem

Uppdaterad
Publicerad

Humlan är ett bi och av de uppemot 300 olika arter av bin som finns och har funnits i Sverige, är nu 100 rödlistade och några har helt försvunnit.

– De pollinerar grödor och vilda växter. De är helt avgörande för ekosystemen och vår överlevnad – den mat vi äter, säger Maj Rundlöf som leder en forskargrupp specialiserad på humlor.

Allt fler humlearter försvinner på grund av gifter och att de har svårt att hitta boplatser i dagens odlingslandskap. I ett unikt projekt har Maj Rundlöf och hennes forskargrupp tillsammans med forskare i åtta andra europeiska länder kartlagt hur den samlade mängden växtskyddsmedel och andra gifter i ett landskap påverkar humlan på sikt.

Det speciella med studien är att forskningen görs ute i verkligheten och under längre tid – inte inne i laboratorium. Resultaten visar på betydande skador på humlorna, att de får färre avkommor och att de bygger mindre humlesamhällen.

– Det är viktigt att få reda på hur människans inverkan påverkar humlans existens, säger Maj Rundlöf.

Bekämpningsmedel påverkar

Förutom bristen på mat och boplatser så påverkas humlorna av bekämpningsmedel som används i jordbruket. Humlan är ju en insekt som får i sig samma gifter som skadedjuren som förstör skördarna.

I odlingslandskapet i Skåne finns i princip bara två sorters pollinerare kvar: jordhumlan och honungsbin.

– Förr fanns hundratals arter som delade på ansvaret att pollinera våra grödor och vilda bär i skogen, men nu är det mest jordhumlan vi ser, säger Maj Rundlöf.

Men för den som vill hjälpa humlorna finns mycket man kan göra. Se forskarens bästa tips på hur du gör din trädgård till ett humleparadis i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.