Montage av två bilder. Till vänster syns nässprayen som häver överdoser och till höger syns sjuksköterskan Cia Larsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskan Cia Larsson vill att fler enheter ska lära ut hur man använder nässprayen. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Här är nässprayen som stoppar överdoser: ”Jätteskönt att kunna rädda liv”

Uppdaterad
Publicerad

Sunderby sjukhus är det enda sjukhuset i Norrbotten som utbildar personer med missbruk och beroendesjukdomar i hur man häver en överdos. Hur? Med hjälp av en nässpray.

– Det räddar liv, säger Cia Larsson, sjuksköterska på sjukhusets sprututbytesmottagning.

Nässprayen naloxon häver opioidöverdoser, alltså överdoser på droger som till exempel morfin, heroin och metadon. Men sprayen är ofarlig att ge även om det inte skulle vara opioider som tagits innan.

– Vi delar ut det här till alla som vill och känner att de behöver ha det, säger Cia Larsson.

Hon menar att det är bra att ha nässprayen nära till hands då det i dag är det svårt att veta vilka droger man får i sig.

– Många beställer sina droger på nätet. Då har du ingen aning om vad det är utblandat med. Det ser annorlunda ut i dag jämfört med för 30 år sedan.

Ger ut fler nässprays-kit

På bara några år har personalen på sprututbytet märkt av en ökning i hur många kit de delar ut. De började använda sig av sprayen för tre till fyra år sedan.

– När vi öppnade här i Sunderbyn var det inte så stort och då glömdes det bort. Nu tänker man på det varje gång någon kommer innanför dörrarna.

De vet att åtminstone elva nässprayer har använts och räddat liv sedan de började utbilda i att använda den.

Vill att fler tar till sig

Nu uppmuntrar personalen andra enheter och kommuner till att också börjar utbilda sig. Cia Larsson tycker att bland annat akutmottagningar bör dela ut nässprayen.

Varför tror du att fler inte har hakat på än?

– Jag tror att man framför allt inte pratat om det som nu. Det är bra att det uppmärksammas. I södra Sverige är det här en självklarhet. Förhoppningsvis kan vi sprida intresse här uppe.

I klippet hör du Cia Larsson berätta om känslan när man får veta att sprayen räddat någon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.