Grönsaker, frukt och bröd hamnar oftast i matsvinnskategorin.
Enligt Naturvårdsverkets uppskattning slänger varje person cirka 15 kilo ätbar mat per år och det gör att hushållen står för den största andelen slängd mat.
”Statistiken om matsvinn är rena skämtet”
Men den statistiken är missvisande enligt journalisten och författaren, Andreas Jakobsson:
– Den svenska statistiken som Naturvårdsverket har tagit fram är rena skämtet. De har gjort en uppskattning av hur stort de tror svinnet är, väldigt låga uppskattningar.
Jakobsson har skrivit en bok i ämnet och menar att siffrorna på svinnet talar mot varandra.
– Jordbruksverket tog fram en siffra på matsvinnet på potatis och kom fram till 75 000 ton. Men Naturvårdsverkets totala siffra för allt svinn i jordbruket och fisket är 22 000 ton. Det är helt uppenbart att det inte stämmer, säger Andreas Jakobsson.
Utsläpp av växthusgaser
Ungefär en tredjedel av den mat som produceras i världen äts inte upp, enligt FN:s jordbruks- och livsmedelsorgans uppskattningar.
Med det följer negativa konsekvenser för klimatet. I dag står matsvinnet för 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser.
I klippet berättar Naturskyddsföreningens ordförande i Luleå mer om matsvinnet.