Mindre pengar till skola och vård – så ser Älvsbyns sparförslag ut

Uppdaterad
Publicerad

Nedskärningar och effektiviseringar genomförs i stort sett i alla landets kommuner. Och Älvsbyn är inget undantag.

Kommunstyrelsen sammanträder i dag och Socialdemokraterna som styr Älvsbyn föreslår i sitt budgetförslag för nästa år neddragningar på 11,5 miljoner kronor. Exempelvis får skolan minskade budgetramar med två miljoner och hälso- och sjukvården ska dra ned med närmare 2,7 miljoner.

”Vi har höga kostnader”

– Älvsbyn är i samma situation som andra glesbygdskommuner. Vi har för höga kostnader i förhållande till dom skatteintäkter och statliga bidrag vi får, säger kommunalrådet Tomas Egmark (S).

Kan man göra nedskärningar i all evighet?

– Nej, det kan man ju inte göra. Det som behövs är mer pengar från staten. Finansminster Magdalena Andersson har sagt att det behövs 90 miljarder till välfärden i Sverige fram till år 2025 och vi ser fram emot vår del av dom pengarna.

22 miljoner i nedskärningar

Centern, som är största oppositionsparti i Älvsbyn, föreslår i sitt budgetförslag neddragningar på 22,1 miljoner kronor. Exempelvis ska förskolan och gymnasiet dra ned med 6,3 miljoner.

– Det gäller att gå igenom verksamheterna och se vad man kan effektivisera på ett klokt sätt, menar Berit Hardselius, gruppledare för Centerpartiet.

Kan man effektivisera i all oändlighet?

– Man kan alltid slipa på detaljerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.