Nordkalkolyckan: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

För sju år sedan skedde en svår olycka vid Nordkalks ugn i Luleå. En man dog och flera skadades när kalk sköljde över flera personer.

Bakgrund: I oktober 2011 börjar problemen för Nordkalk, kalkugnen går dåligt och kunder reagerade på att kvalitén på den brända kalken är dålig. Det leder till ett långdraget arbete för att få ugnen att fungera bättre. I november 2011 börjar man med en vattenhyvlingsmetod, vilket innebär att man sprutar in vatten i den heta ugnen.

Nordkalk har hävdat att vattenhyvlingsmetoden är en ”väl beprövad metod”. En person som arbetat 29 år i kalkugnen har i förhör sagt att han aldrig varit med om den metoden och kallar det för ”ett högriskarbete”.

  • 1 november 2011 brännskadas Mehmet Arpaci i ansiktet då han träffas av ånga och kalk. Ett möte mellan företagen hålls med anledning av olyckan, två skyddsdräkter lånas in och arbetet fortsätter. Dock utan skyddsmask eftersom den inte går att använda – glaset är för mörkt.
  • 23:00 den 1 november stiger trycket i ugnen, ett starkt oljud hörs och bränd och släckt kalk översköljer fem personer. Johan Löfroth, 24 och Gustav Seppelin Solli, 19 får livshotande skador i form av bränn- och frätskador.
  • Den 18 december 2011 avlider Johan Löfroth av sina skador. Gustaf Seppelin Solli överlever: – Jag var övertygad om att jag skulle dö, säger Gustav.
  • Juni 2012 begär arbetsmiljöverket en åtalsprövning och i sin utredning slår de bland annat fast att Nordkalk valt en arbetsmetod som inneburit stora risker.
  • I november 2015 avskrivs två av fyra misstänkta från utredningen.
  • April 2016: Kammaråklagare Stig Andersson åtalar företaget Nordkalk och en tidigare platschef för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Yrkandet om vållande till annans död gäller Johan Löfroth. Vållande till kroppsskada Gustaf Seppelin Solli och Mehmet Arpaci samt två andra som skadades vid olyckan.
  • Den 25 januari 2017 inleds rättegången vid Luleå tingsrätt.
  • Den 1 mars 2017 kommer domen. Luleå tingsrätt dömer den tidigare platschefen vid Nordkalks kalkugn i Luleå för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och böter. Luleå tingsrätt går därmed på åklagarens linje och anser att platschefen bär skulden för den svåra arbetsplatsolyckan. Företaget Nordkalk döms till företagsbot på närmare 3 miljoner kronor och ska även betala skadestånd till de målsägande på mellan 40-50.000 kronor vardera. – Jag hade velat se ett häftigare straff, säger Gustaf Seppelin Solli till SVT.
  • Den 23 mars 2017 överklagar Nordkalk tingsrättens dom. 
  • Den 24 maj 2018 kommer hovrättens dom. Hovrätten fastställer tingsrättens dom. – Arbetstagarna har ingen del i det som skedde. Bolagets företrädare gjorde sig skyldig till grov oaktsamhet genom att inte bedöma riskerna med att använda den farliga metod som ledde till olyckan, och faktum är att följderna kunde ha blivit ännu värre än som nu blev fallet, sa hovrättsrådet Pia Sandeskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid Nordkalk

Mer i ämnet