Norska gränsen i Arjeplogs kommun. Foto: Mattias Larsson/SVT.

Norska gränsen öppen för Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen gick det norska utrikesdepartementet ut med att man ändrar Norrbottens status i Norge från röd till gul vilket innebär att man från och med på lördag inte längre behöver sättas i karantän för att korsa den norska gränsen.

Flera regioner har tidigare sluppit karantänstvånget, men nu är det alltså första gången som norrbottningarna kan ta sig in i landet utan att isolera sig själva.

– Det här är ytterligare ett steg tillbaka till någon form av normalisering, säger gränskommunen Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C).

Coronaviruset i Norrbotten

Krav på karantän lyfts

Sedan tidigare är även resande från Västerbotten, Södermanland och Kalmar län undantagna från kravet på tio dagars karantän i Norge. Norska myndigheter drar gränsen för karantänskrav vid 20 nya bekräftade fall per 100 000 invånare under 14 dagar.

Karantänstvånget för länet lyfts vid midnatt, natten mot lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet