Hör hur Sören Lejon, ordförande i Hyresgästföreningen i Luleå, anser att marknadshyror skulle påverka hyresgästerna. Foto: Viktor Lundmark/arkiv/SVT.

Ny rapport: 43 procents högre hyra i Luleå om marknadshyror införs

Uppdaterad
Publicerad

43 procents högre hyra i Luleå och hushållen skulle behöva lägga 12 procent mer av sin disponibla inkomst för att kunna betala hyran. Det kan bli konsekvenserna om marknadshyror blir verklighet, enligt en ny rapport.

Konsultföretaget Ramboll har på uppdrag av Hyresgästföreningen tagit fram en rapport för att visa på hur hyrorna skulle påverkas om marknadshyror skulle införas.

Luleå lyfts fram som exempel på hur marknadshyrorna skulle påverka norra Sverige.

En stor del av inkomsten till hyran

Enligt rapporten skulle det bli kraftiga hyreshöjningar i Luleå, 43 procent. Samtidigt skulle hushållen behöva lägga 12 procent mer av sin disponibla inkomst för att betala hyra.

– Om vi tar en kvinna med en medianlön på ungefär 29 000 i månaden. Om den kvinnan efterfrågar en nyproducerad hyresrätt med genomsnittlig hyra för nyproduktion, kommer hon lägga nästan hälften av sin inkomst på den hyran, säger Patrik Landin, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen.

Påverka bostadsbyggandet

Argumenten för marknadshyror är att det skulle göra att bostadsbyggandet ökar och att det blir mer varierat.

– Marknadsteorin bygger på att aktörerna på marknaden är rationella och drivs av egennytta. Att man då skulle bygga för alla, den logiken haltar väldigt mycket. Jag skulle säga att prognosen är den omvända, att man bara skulle komma att bygga för de mest köpstarka grupperna.

Regering med samarbetspartier har tillsatt en utredning om friare hyressättning i nyproduktion som kommer presenteras 31 maj.

– När man gör ett undantag från principen som alla kollektiva förhandlingssystem bygger på, ruggar man på hela fundamentet, säger Patrik Landin.

Utredningen är en del av Januariavtalet som slöts mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna under regeringsbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.