Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) vill att staten stöttar mer i den gröna omställningen. Foto: Randi Gitz/SVT

Ny rapport: Lönt att investera i industriomställningen i norr

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket pengar kan Sverige vinna på att investera i industriomställningen i Norrbotten? Det presenterade Region Norrbotten i en rapport på fredagen.

– Det är lönt för staten att göra investeringarna, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör.

Ingen har väl undgått att det behövs järnväg, vägar, elnät och elproduktion? För att nå målen skulle det behövas investeras 200-300 miljarder kronor av samhället fram till 2030.

Av dessa projekt är det bara Luleå Hamn som är i fas för att möta behoven. Det visar den rapport som Region Norrbotten satsat 1,6 miljoner kronor på.

Industriboomen i norr

Stora vinster för Sverige

Janus Brandin upplever att det finns en skepticism i södra Sverige där man undrar – är det lönt?

I rapporten beräknas vinsterna inbringa 2-3 procent i BNP-ökning för Sverige – en siffra som motsvarar 160 miljarder kronor i omsättning.

Man har också kalkylerat med 25-35 miljarder i skatteintäkter per år, varav 80 procent hamnar i statskassan genom bolagsskatt.

Räcker inte med kaffe latte

Brandin säger att det gäller att se till att göra något – och pekar på SSAB som planerar att minska koldioxidutsläppen i Sverige med tio procent.

– Det räcker inte att sitta på Nytorget i Stockholm och dricka kaffe latte och prata klimatförändringar. I Norrbotten gör vi något, säger Brandin.

Rapporten konstaterar också att kommunerna tar hälften av investeringskostnaderna, medan staten tar 80 procent av skatteintäkterna.

Kräver större stöd från staten

I Bodens kommun satsar man stort på att bygga ut stan i samband med industriomställningen. Det ger ett underskott på 500 miljoner till år 2026.

Därför vill kommunalrådet Claes Nordmark (S) se mer stöd från staten – hör varför i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet