Just nu pågår en stor utbildningsmässa för att locka fler att plugga vidare efter studenten. Foto: Hans Sternlund/SVT

Digital nysatsning i Norrbotten ska locka fler att plugga vidare

Uppdaterad
Publicerad

Denna vecka anordnas en stor digital utbildningsmässa, ja, så stor att den sträcker sig genom hela Norrland. Varför? För att det ska bli lättare att hitta en utbildning som passar.

Nu har universitetsansökningarna öppnat för höstens terminer och i Norrbotten genomförs det just nu en digital utbildningsmässa. Tidigare år har elever kunnat besöka universiteten i samband med öppet hus men i år samlas utbudet på en hemsida och under ett och samma tak.

I Norrbotten finns ett stort behov av personer med högre utbildning och inte minst kommer det bli än större i Malmfälten med dess industrisatsningar.

– Om man jämför med rikssnittet i Sverige ligger vi bra mycket lägre bland våra medborgare som har en eftergymnasial utbildning, säger Anna Viltok, utbildningsledare Lapplands Komunalförbund.

Studenter vill plugga vidare – men helst vänta

På Kunskapshuset i Gällivare hittar vi sistaårseleverna Sofia Ömalm och Albert Schuitema som båda två vill studera vidare, men inte just till hösten.

– Jag tror att alla, ja, vet inte riktigt vad vi ska göra. Vi kanske jobbar ett år, vi kanske reser om vi  får, säger Albert Schuitema.

Det är Lapplands Kommunalförbund tillsammans med Akademi Norr som arrangerar eventet.

Andel personer med eftergymnasial utbildning i Pajala är låg jämfört med rikssnittet. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.