Rymdraket, blodprover och en svensk militär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från blodbanker och ambulanser till avlyssning – hör säkerhetscheferna om hur främmande makt hotar Försvarsmakten och sjukvården i Norrbotten. Foto: SVT, TT

Ökat säkerhetshot i Norrbotten – detta försöker främmande makt kartlägga

Uppdaterad
Publicerad

Säpos senaste årsrapport slår fast att Kina och Ryssland har trappat upp den säkerhetshotande verksamheten i norra Sverige. Flera högt uppsatta säkerhetschefer i Norrbotten larmar nu om att hotet från främmande makt ökar i rask takt.

Både sjukvården och Försvarsmakten i Norrbotten vittnar om ökad misstänkt kartläggning av deras verksamheter.

På Regionen Norrbotten har man bedömt att senaste tidens incidenter är så allvarliga att man kopplat in Säpo.

– Vid upprepade tillfällen har en stor andel personal blivit kontaktade av personer som utger sig för att vara från utländska sjukhus och universitet, vilket inte gått att styrka. De har efterfrågat våra förmågor, säger säkerhetschef Per Wågström.

Även på militärregion Nord har man fullt upp med att möta det ökade hotet.

– Det går i ett rasande tempo. Vi jobbar väldigt hårt, säger underrättelse- och säkerhetschefen Claes Christensson.

Norrbotten – hotspot för fienden

Det märks att Försvarsmakten är betydligt mer på tå nu än under åren av nedrustning. De som ställer sig framför kameran väger sina ord noga och reglerna för att få filma har skärpts.

Geografiskt är Norrbotten återigen är en hotspot för fienden.

– Här har vi den militära infrastruktur som skulle kunna stödja Nato-operationer i Sverige och i närområdet. Vi har även nödvändiga förbindelsevägar mellan angränsande länder, säger Claes Christensson.

Kinas och Rysslands intressen

Enligt Säpos årsrapport riktar sig Kinas intresse mot mål inom forsknings- och utvecklingssektorn, medan Rysslands intresse främst rör svensk militär förmåga.

Mäktar ni med att hålla koll på allt?

– Det kan fortfarande utvecklas. Det är medel och motmedel hela tiden, säger Claes Christensson.

Tiger om påtryckningarna

Det spända läget märks även på andra håll i Norrbotten. Vid kommuner, storföretag som Vattenfall och på Luleå tekniska universitet vill man inte längre prata högt om cyberattacker och misstänkt informationsinhämtning.

Region Norrbotten gör en annan bedömning.

– Vi tycker det är viktigt att allmänheten får veta att det här pågår så att vi bättre kan skydda oss, säger säkerhetschef Per Wågström.

Säpo om hotet mot norra Sverige:

Ökat fokus på Arktis

Klimatförändringar, stormaktskonkurrens, geopolitiska konflikter och en snabb utveckling av ny teknologi har satt ökat fokus på Arktis. I Sverige bedrivs det säkerhetshotande aktivitet mot svenska intressen i nordligaste Sverige.

Sveriges medlemskap i Nato

I och med ett medlemskap i Nato och Finlands inträde i försvarsalliansen, förlängs Natos gräns i de arktiska regionerna. Redan idag rör Rysslands intresse av norra Sverige främst svensk militär förmåga.

Kinas intressen

Kinas säkerhetshotande verksamhet i norra Sverige handlar framför allt om underrättelse- och påverkansverksamhet mot politiskt beslutsfattande samt mot mål inom den svenska forsknings- och utvecklingssektorn. Detta då Sverige besitter spetskompetens och avancerad teknologi.

Råvaror i norra Sverige

Tillgången till råvaror i norra Sverige kan komma att öka den strategiska och ekonomiska betydelsen för området, vilket även kan komma att leda till en ökad säkerhetshotande verksamhet från främmande makt.

Källa: Säkerhetspolisens årsberättelse 2023/ 2024

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.