Foto: SVT / TT

Oklart hur Laponia påverkas av gruva

Uppdaterad
Publicerad

Bergstaten begärde ett nytt yttrande från länsstyrelsen i Norrbotten angående bearbetningskoncession för Kallak K nr 1. Nu har länsstyrelsen återsänt ärendet, då frågan om hur världsarvet Laponia påverkas av eventuell gruvdrift fortfarande inte är tillräckligt utredd.

Länsstyrelsens bedömning är att ärendet om Jokkmokk Iron Mine AB:s ansökan om bearbetningskoncession i Kallak utanför Jokkmokk, behöver utredas ytterligare. Det utifrån hur den planerade gruvverksamheten i området påverkar världsarvet Laponia. Därför avstår länsstyrelsen från att lämna något nytt ställningstagande i ärendet och sänder yttrande tillbaka till Bergsstaten för vidare handläggning. Det här rapporterar Sameradion och SVT Sápmi om.

En fråga för Unesco

– Verksamhetens påverkan på Laponia och dess status som världsarv är inte tillräckligt utredd för att vi ska kunna göra en prövning av mark- och vattenanvändningen enligt miljöbalken. Hur världsarvet eventuellt påverkas är en särskild process och en fråga för Unesco. Vi återsänder därför ärendet till Bergsstaten för fortsatt handläggning, säger länsråd Johan Antti vid länsstyrelsen Norrbotten i ett pressmeddelande.

Gruvbrytning i Kallak

Detta har hänt: Hösten 2015 avslog länsstyrelsen i Norrbotten Jokkmokk Iron Mines AB:s ansökan om bearbetningskoncession för Kallak K nr 1. Bergsstaten gick inte emot länsstyrelsen och skickade ärendet till regeringen, som återremitterade ärendet till Bergsstaten för fortsatt prövning.

Ville utreda påverkan

Det på grund av att regeringen menar att ärendet bör prövas utifrån Högsta förvaltningsdomstolens dom 22 februari 2016 och att prövningen ska avse den påverkan som eventuell gruvdrift i området kan orsaka världsarvet Laponia. Domen i Högsta förvaltningsdomstolen är prejudicerande och innebär att ett mycket större område än själva området för bearbetningskoncessionen måste prövas.

Bergsstaten har begärt ett nytt samlat ställningstagande från länsstyrelsen, som nu alltså återsänder yttrandet till Bergsstaten för vidare handläggning, utan att lämna något nytt ställningstagande i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet