I Kiruna tillhör de flesta någon av de tre minoriteterna: Samer, tornedalningar som numera inkluderar lantalaiset och kväner och sverigefinnar.
Kommunens tjänstemän och politiker har nu fått en utbildning i minoriteters rättigheter när det gäller till exempel möjligheten att yttra sig, och ha inflytande, till exempel i markfrågor.
Missar inflytande
Mari Hagsgård, medlem i Europarådets expertkommitté för skydd av nationella minoriteter, utbildar i frågan.
– Man är inte är medveten om att även de som inte ingår i en sameby och andra minoriteter har rätt att yttra sig innan exempelvis en kommun tar ställning i en markfråga. Det är ganska allvarligt för då missar de i sin rätt till inflytande, säger hon.
Markfrågan ständigt aktuell
När det gäller markanvändning poängterar Hagsgård att kommunen borde sammanställa alla planerade åtgärder som kan påverkar minoriteter.
Exemplen hon räknar upp är; elnät, vägar, gruvor, bergtäkter, skoterleder, vindkraftsanläggningar och turistanläggningar.
Kommunalrådet Mats Taaveniku (S) tillhör minoriteten lantalaiset och han är en av dem som har gått utbildning om sina rättigheter.
– Den juridiska aspekten har inte jag haft tillräckligt kännedom om, så utbildningen var väldigt givande, säger Mats Taaveniku (S).