Krister Iseby håller i en överdragsjacka som används vid klättring.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör säkerhetsofficer Krister Iseby, om säkerhetsbristerna på K 4 i Arvidsjaur, bland annat om den så kallade ”snöblusen” som inte lämpar sig för klättring i svår terräng. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Omfattande säkerhetsbrister på regementet K 4 i Arvidsjaur: ”Det är förjävligt”

Uppdaterad
Publicerad

Dålig utrustning, chefer som är trötta och saknar kompetens. Det är bara några av alla säkerhetsbrister på Norrlands dragonregemente K 4 i Arvidsjaur.

– Bedrövligt! säger Krister Iseby, verksamhetssäkerhetsofficer vid regementet.

Det var i november förra året som Försvarsmaktens säkerhetsinspektion upptäckte omfattande säkerhetsbrister på Norrlands dragonregemente K 4 i Arvidsjaur.

– Utrustningen är ett stort problem för oss. Vi anpassar oss till den utrustning vi har, men vi tappar i effekt och ibland måste vi ställa in verksamheter, säger Krister Iseby.

Risk för köldskador

Det handlar om utnötta strumpor och kläder som inte isolerar tillräckligt, vilket ökar risken för köldskador. Kängor och ryggsäckar som ger arbetsskador, som skavsår och ryggproblem.

– Vi har jobbat hårt för att få en ny ryggsäck och vi har under många år gjort avvikelseanmälningar. Min förhoppning är att vi får utrustning som är tänkt för verksamheter i det arktiska klimatet, säger Iseby.

Saknar säkerhetspersonal

Säkerhetspersonal har även saknats inom flera verksamheter, bland annat inom farligt gods och trafiksäkerhet.

– Vi håller på att bygga upp regementet och det saknas pengar inom flera verksamheter. Vi har alldeles nyss anställt personal som har i uppgift att jobba med el, brand och transport av farligt gods, säger Krister Iseby.

Tar egen utrutsning

I veckan kom även Haverikommissionens rapport efter olyckan på Kebnekaise i februari 2023 där en soldat från K4 omkom. Där framkommer även kritiken att jägarsoldaternas uniformer är dåligt anpassade för till exempel klättring med stegjärn i farliga miljöer. Därför använder soldaterna privat utrustning.

Att alkohol och droger har förekommit på förbandet. Hur ser ni på det?

– Självklart är det inte bra. Vi har kontaktat militärpolisen och hoppas få ett stopp på det, säger Iseby.

Försvarsmaktens säkerhetsinspektion kommer att utföra en ny granskning senast i november i år.

Hör Krister Iseby berätta om säkerhetsbristerna på K 4 i Arvidsjaur och vad han hoppas på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.