Det var en hängdriva som rasade vid dödsolyckan på Kebnekaise.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Hans Sternlund var på plats dagen efter lavinen – hör honom rapportera om dödsolyckan. Foto: Statens haverikommission & SVT

Dödsolyckan på Kebnekaise: Falsk säkerhet för soldaterna

Uppdaterad
Publicerad

Statens haverikommission har utrett lavinolyckan på Kebnekaise där en jägarsoldat omkom. Utredningen visar brister i utbildningen och kommissionen anser att Försvarsmakten bör vidta åtgärder.

Det var i februari 2023 som en av soldaterna vandrade längs med bergskammen mellan Nord- och Sydtoppen. I samband med det skulle han passera ett riskområde för hängdrivor.

En hängdriva brast när soldaten stod på den och en lavin löstes ut. Soldaten sveptes med i snöskredet och omkom.

Det ska försvaret förbättra

Statens haverikommission konstaterar att soldaten var särskilt utbildad att arbeta i fjäll- och bergsmiljö. Erfarenheten för uppdraget fanns.

Men utredningen visar att vissa utbildningsmoment har bidragit till en uppfattning hos soldater som inneburit att de underskattat riskerna vid passager över hängdrivor.

Översten: ”Gör vårt yttersta”

Rapporten slår också fast att Försvarsmakten bör utveckla eller komplettera utbildningsmaterial och praktiska övningar som rör riskerna med hängdrivor.

– Vi välkomnar alla utredningar som kan göra att vår personals säkerhet ökar ännu mer. Vi gör vårt yttersta för att riskminimera för vår personal i alla lägen, säger överste Teddy Larsson, regementschef på K 4 i Arvidsjaur, på Försvarsmaktens hemsida.

Morgan Gustafsson i uniform vid pressträffen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör stabschefen på K4, Morgan Gustafsson, läsa upp familjens meddelande efter olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.