Senaste nytt om kriget i Mellanöstern
Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.
Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.
Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern
Överblick
Åkesson kritisk mot utrikesministerns ICC-stöd
Sveriges utrikesminister, Maria Malmer Stenergard (M), meddelade tidigare idag att hon stödjer ICC:s arbete och oberoende, efter att domstolen utfärdat en arresteringsorder mot Israels premiärminister.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vänder sig dock mot beskedet och kritiserar utrikesminister, Malmer Stenergards, agerande.
"Det är ett obegripligt beslut i en situation där Israel bedriver ett existentiellt försvarskrig mot en blodsbesudlad terrororganisation. Det är beklagligt att Sveriges utrikesminister och regering inte förmår ta tydligare ställning", skriver han i ett inlägg på plattformen X.
USA fördömer arresteringsordern
I ett uttalande kallar USA:s president Joe Biden ICC:s arresteringsorder för "skandalöst", rapporterar Reuters.
Vita huset fördömer ICC:s arresteringsorder, uppger en talesperson för Reuters.
"Vi förblir djupt oroade över att åklagaren verkar ha så bråttom att utfärda sådana här order", säger talespersonen enligt nyhetsbyrån.
Maria Malmer Stenergard: Stödjer domstolen
Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) säger att hon stödjer ICC.
"Internationella brottsmålsdomstolens utfärdade arresteringsorder är domstolens självständiga beslut. Sverige och EU stödjer domstolens viktiga arbete och värnar dess självständighet och integritet", skriver hon i en kommentar till SVT.
Arresteringsordern innebär att de 120 länder som undertecknat Romstadgan är skyldiga att gripa ledarna om de sätter sin fot i något av länderna.
Hittills har Nederländerna, Frankrike och Jordanien sagt att ICC:s beslut bör respekteras.
Netanyahu: "Avfärdar med avsky"
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu "avfärdar med avsky" ICC:s arresteringsorder, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Den israeliske premiärministerns kansli kallar beslutet antisemitiskt, enligt Reuters. Israel avvisar vidare vad man kallar för absurda och falska lögner som riktats mot det från ICC.
Israels utrikesminister Gideon Sa'ar kallar beslutet "absurt" och hävdar att domstolen förlorat sin legitimitet. Även president Isaac Herzog påstår att det är en "mörk dag" för rättvisan och mänskligheten.
I maj, när ICC:s chefsåklagare Karim Khan begärde att en arresteringsorder utfärdas, kallade USA:s president Joe Biden begäran "skandalös".
Expert: ICC-beslut sätter Tyskland i svår sits
ICC:s arresteringsorder mot Benjamin Netanyahu och tidigare försvarsminister Yoav Gallant är ett test för den regelbaserade världsordningen, säger Anders Persson, Israel-Palestina-expert vid Linnéuniversitetet, till TT.
- Det sätter länder som Tyskland i en akut målkonflikt. Man tvingas välja mellan att stå upp för den internationella regelbaserade världsordningen och att stödja Israel, där båda sedan årtionden är grundbultar i landets utrikespolitik.
- En möjlig konsekvens av beslutet är att europeiska länder som stödjer domstolen kommer att få det svårare att exportera vapen till Israel.
Arresteringsorder mot Netanyahu
Internationella Brottmålsdomstolen, ICC, har utfärdat en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och tidigare försvarsminister Yoav Gallant, rapporterar Reuters.
Arresteringsordern gäller anklagelser för krigsbrott i Gaza.
Dessutom har en arresteringsorder för Hamas ledare Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri utfärdats.
Enligt ICC är Netanyahu och Gallant ansvariga för krigsbrott genom att ha använt svält som vapen samt brott mot mänskligheten genom mord, förföljelse och andra "omänskliga handlingar".
Al-Masri var måltavla för ett israeliskt angrepp i juli i år, efter det fanns det uppgifter om att han skulle ha dött i attacken.
Dödstal rusar efter bombning av Palmyra
Antalet döda fortsätter att stiga efter Israels flygattack mot det historiska Palmyra, rapporterar medier i Syrien. Enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har minst ett 70-tal döda hittats.
Anfallet ägde rum under onsdagen och först talades det om runt 30 dödsoffer.
Enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar konfliktläget i Syrien från Storbritannien, ska många av offren ha varit medlemmar i al-Nujaba-brigaden, en shiamilis som stöds av Iran och där många enligt SOHR är utländska medborgare.
Israel har inte kommenterat uppgifterna, men det brukar landet inte göra kring krigshandlingar i Syrien. (TT)
Stina • Hej! Vad menar ni med cituationstecknen i meningen: Sanders menar att USA blir "medhjälpare" till kränkningar av mänskliga rättigheter genom att stödja Israel. ?
Hej, jag kan inte svara för det här specifika inlägget, men ofta använder vi citattecken för att markera att det var precis det ordet - eller frasen - som personen vi refererar till använde.
Libanon: Mer positivt stämning under förhandlingarna
Det libanesiska parlamentets talman Nabih Berri säger till libanesisk media på torsdagen att stämningen under förhandlingarna om eldupphör är "mer positiv än i går".
Enligt Berri har man diskuterat ramarna för en vapenvila i två veckor och de senaste dagarna har man "gått igenom varje detalj", rapporterar israeliska tidningen Haaretz.
Samtidigt säger Berri att Libanon inte är villigt att acceptera några ändringar i resolution 1701.
- Antingen kommer Netanyahu acceptera avtalet eller så kommer han förkasta det och då kommer vi till värre scenarier, säger Berri.
Hizbollah förhandlar genom Berri.
Här kan man läsa mer om resolution 1701:
Minst 60 palestinier döda efter israeliskt luftanfall
Ett bostadsområde nära sjukhuset Kamal Adwan i norra Gaza lades i ruiner i attacken tidigt på torsdagen, rapporterar den turkiska nyhetsbyrån Anatolia med hänvisning till vårdkällor. Uppgifter från Anatolia och den palestinska nyhetsbyrån Wafa, som lyder under Palestinska myndigheten på ockuperade Västbanken, gör gällande att över 60 människor har dödats.
Kamal Adwan-sjukhusets chef Hussam Abu Safia säger till Qatarbaserade Al Jazeera att de flesta av offren låg och sov när den israeliska attacken skedde.
- Ett väldigt stort antal offer har anlänt hit, men många kroppar hänger fortfarande från väggar och tak.
Räddningsarbete pågår fortsatt efter angreppet, skriver TT.