Världsarvet Laponia Foto: Carl-Johan Utsi/Laponia

Omtvistad gruva i Kallak – Unescos svar möts av både ris och ros

Uppdaterad
Publicerad

Ett steg i rätt riktning. Det tycker samebyn Jåhkågaska tjiellde i Jokkmokks kommun om Unescos svar om att en gruva i Kallak skulle påverka världsarvet Laponia negativt. Beowulf Mining med Sven-Otto Littorin i spetsen menar att rapporten inte har något värde i sig.

Jan Erik Länta är ordförande i Jåhkågaska tjiellde och han tycker att Unescos svar tydligt visar att gruvbolaget Beowulf inte ens har uppfyllt minimikraven när bolaget försöker exploatera samebyarnas marker. Länta är nöjd med Unescos svar.

– Den var som förväntad för vår del och bekräftar det vi tänker, om man tolkar det som vi har gjort. Jag känner en försiktig optimism och förhoppning att det kanske kan gå samebyarnas väg i den här stora frågan, säger Jan Erik Länta.

Gruvbrytning i Kallak

Mer intresserad av vad rapporten inte säger

Gruvbolagets ordförande säger att han är mer intresserad av vad Unesco inte säger i rapporten. Exempelvis säger man inte att det finns risk för Laponia att förlora världsarvsstatusen.

– Det här området ligger nästan tre och en halv mil utanför Laponia och det är lite drygt en promille av Laponias yta vi talar om. Det är klart att det måste gå att göra på ett sätt som både tar miljöhänsyn och hänsyn till rennäringen och det finns ju inget exempel i Sverige, som jag känner till, där inte rennäring och gruvnäring har kunnat hitta sätt att samverka på, säger Sven-Otto Littorin.

”Uttalandet tyder på okunskap”

Samebyns ordförande delar inte den uppfattningen.

– Det är klart att det påverkar naturvärdena och det här uttalandet från dem tyder på okunskap. Man hoppas att regeringen nu kan ta beslut och stoppa den här exploateringen. Vi vill ha rätt beslut och ju snabbare det kommer ett rätt beslut, ju bättre är det ju, säger Jan Erik Länta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet