Björn Santana Arvidsson, vice Vd Nordion energi H2 AB.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer vid en gasläcka? Nordicon energi svarar på tre frågor om vätgasledningen som planeras mellan Letsi och Luleå. Foto: Randi Gitz/SVT

Oro över enorma vätgasröret i Norrbotten – företaget svarar

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att dra en pipeline för vätgas längs väg 97 från Letsi till Luleå har skapat oro bland många som berörs. Nu svarar Nordion energi på frågor från de berörda.

Nordion energi H2 AB samarbetar med Lantmännen och Fertiberia som ska bygga konstgödselfabrik i Luleå. Tillsammans ansöker de om att bygga en vätgasfabrik i Letsi.

– Den kan inte explodera. Den kommer vara byggd efter den standard och regler som finns, säger vice vd Björn Santana Arvidsson.

Industriboomen i norr

Denna vecka ska det hållas samrådsmöten i Vuollerim, Harads och Luleå om den pipeline för vätgas som de vill dra från fabriken till Fertiberias blivande konstgödselfabrik i Luleå.

Många farhågor har ventilerats bland ortsborna. Till exempel om man ska behöva dra om skoterleder. Företaget svarar att när arbetet är klart det ska inte var några restriktioner om att passera över röret med till exempel terrängfordon.

Nedgrävt rör

Röret ska grävas 2-4 meter ned i marken och vara mellan 60 och 100 centimeter i diameter.

– Det är just sådana saker som vi behöver få veta av ortsborna och därför vi har samrådsmöten, säger Björn Santana Arvidsson.

Företaget hade två andra alternativa dragningsvägar men har valt att gå vidare med att utreda alternativet som till stor del går längs väg 97.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet