Övertorneås förskolebarn förlorare

Publicerad

Är alla barn lika mycket värda? I skatteutjämningsystemet får kommunerna i Stockholm mer pengar per barn i förskolan än Övertorneå. Det skiljer nästan 40.000 kronor per barn och år till Övertorneås nackdel. Oppositionslandstingsrådet i Norrbotten Stefan Tornberg (C) menar att det är hög tid att göra något åt detta.

-I grunden är skatteutjämningssystemet den viktigaste regionalpolitiska insatsen i Sverige, men det ska ju vara rättvist och verkställas fullt ut, säger Stefan Tornberg till Nordnytt.

Han tror att anledningen till att det dröjer är att det finns starka politiska krafter i stockholmsregionen som inte vill förlora pengar. Men samtidigt menar Tornberg att det finns en stark mytbild om att skatteutjämningssystemet handlar om överföringar till norra Sverige och att systemet, som det ser ut nu, är tillväxthämmande, vilket han säger saknar belägg och at utredningar visar just detta.

Skatteutjämningsystemet i Norrbotten

Trots påtryckningar från riksdagsutskott till regeringen så dröjer en förändring.

-Helt klart är det en stockholmsfixering bakom förseningen, säger Stefan Tornberg till Nordnytt.

Han menar att en proposition om ändringar av förslaget som nu ligger måste komma innan valet.

-Ja, annars har vi en regeringskris.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skatteutjämningsystemet i Norrbotten

Mer i ämnet