Bild på vindkraftverk samt Tomas Mörtberg (C), kommunalråd i Övertorneå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Övertorneås kommunalråd, Tomas Mörtberg (C), varför han inte är nöjd med vindkraftsstödet. Foto: SVT/Arkiv/Erica Olofsson/SVT

Övertorneås kommunalråd om regeringens vindkraftsstöd: ”Inte så mycket pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen planerar att införa ett nytt stöd för landbaserad vindkraft. Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg (C) anser att det är ett steg i rätt riktning – men att det finns mer att göra.

Under måndag meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att de vill skapa ett nytt stöd för landbaserad vindkraft.

Stödet ska utformas så att kommunerna får stöd motsvarande intäkterna från fastighetsskatten på vindkraft.

”Blir inte så mycket pengar”

Under 2025 vill regeringen ge 340 miljoner kronor i stöd till kommunerna. 2026 höjs den siffran till 370 miljoner och året efter till 400 miljoner.

– Jag tror inte att det blir så mycket pengar som det låter. Det låter mycket, men det är 290 kommuner i landet, säger Tomas Mörtberg (C), kommunalråd i Övertorneå om stödet.

Kommunen har sedan tidigare framfört tre skarpa krav, däribland ekonomisk ersättning, för att de inte använda sitt kommunala veto mot vindkraftssatsningar.

Kommunalt veto

Tillstånd för anläggning av vindkraft i en kommun ska, enligt miljöbalken, ges efter att den aktuella kommunen har tillstyrkt det. Denna bestämmelse kallas till vardags för kommunalt veto.

Kommuner kan när som helst i processen använda detta. De har alltså möjlighet att stoppa betydande ingrepp i landskap och närmiljö.

Mellan 2020-2023 stoppades över 70 procent av planerade vindkraftsetableringar av ”kommunalt veto”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.