Philip Larsson, Henry Smith, Lina Eriksson och Amy Carlsson på Tunaskolan i Luleå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Philip Larsson, Henry Smith, Lina Eriksson och Amy Carlsson i Luleå reagerar på Folkhälsomyndighetens råd om skärmtid. Foto: Erica Olofsson/SVT

Philip, 15, i Luleå tycker nya råden om skärmtid är skit

Publicerad

För första gången går Folkhälsomyndigheten (FHM) ut med rekommendationer för barn och ungas skärmtid. Och vid Tunaskolan i Luleå var rektionerna bland eleverna blandade.

Enligt forskning kan ungas höga användning av digitala medier leda till sömnsvårigheter, depressiva symptom och missnöje med sin kropp. Det framkom nyligen i en rapport från Folkhälsomyndigheten.

15-årige Philip tycker det är ”skit”

Och nu råder FHM föräldrar att begränsa skärmtiden för barn och unga.

– Jag tycker att det är skit. Jag påverkas inte så mycket av sociala medier och tittar gärna på film på mobilen när jag vill chilla och inte tränar eller är med kompisar, säger 15-åriga Philip Larsson som går på Tunaskolan i Luleå.

Amy, 12: Vågar inte berätta om hat

Men 12-årigha Amy Carlsson som går på samma skola välkomnar de nya rekommendationerna.

– Jag tycker det är bra. Många som är mycket på nätet mår dåligt och en del vågar inte berätta till någon när de utsätts för hat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.