Patric Lundström (S) kommunalråd i Piteå står vid havet i regnväder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har tagit vårt ansvar” – hör Piteås kommunalråd om varför man inte vill ha havsbaserad vindkraft. Foto: Randi Gitz/SVT

Piteå vill inte ha havsbaserad vindkraft – bolaget lockar med 83 miljoner per år

Publicerad

Svea Vind Offshore vill bygga en havsbaserad vindkraftspark i Piteå och Luleå. Piteå är dock tydliga i sitt nej. Nu lockar vindkraftsbolaget med en uträkning av vad kommunerna kan tjäna ekonomiskt på att säga ja: 83 miljoner per år.

Piteå kommun hyser redan Europas största landbaserade vindkraftspark Markbygden och har överlägset mest installerad effekt av alla kommuner i landet. 2023 hade Piteå kommun 2 069 MW (megawatt) installerad effekt, följt av Ånge kommun på 751 MW.

Nu får det vara nog tycker kommunledningen.

– Vi har tagit vårt ansvar i den gröna omställningen, säger Patric Lundström (S), kommunalråd i Piteå.

Sätter stopp i skärgården

Den gamla vindbruksplanen ska revideras och kommunen planerar att ta bort skärgården som ett möjligt område för vindkraft.

– Jag tror att man kommer behöva bygga ny kärnkraft, men det tar lång tid så jag har full förståelse för att man försöker få fram vindkraftsprojekt, säger Lundström.

Under tiden fortsätter Svea Vind Offshore med sina planer och ansökan är inlämnad. De vill bygga 125 vindkraftverk med en totalhöjd om maximalt 350 meter. Här kan du se hur det kommer att se ut från olika platser längs kusten.

Den beräknade installerade effekten för vindkraftsparken, som de kallar Bores krona, skulle bli 3 125 MW. Det skulle generera lika mycket el som hela Markbygden när den är fullt utbyggd.

Lockar med pengar

Regeringen vill uppmuntra kommuner att säga ja till nya vindkraftsprojekt. Därför föreslår de ett stöd som kan motsvara den fastighetsskatt som vindkraften i kommunen ger upphov till.

Det har Svea Vind Offshore tagit fasta på och presenterar nu sin uträkning på vad det totalt skulle bli för vindkraftsparken Bores krona. Deras uträkning visar att med bygdemedel och ersättning motsvarande fastighetsskatt så blir det till en början 83 miljoner kronor vardera per år för kommunerna.

Inget beslut i Luleå

Luleå kommer att ta beslut i kommunfullmäktige under hösten eller tidig vår om hur de ställer sig till vindkraftsparken.

– Kommuner har som bekant vetorätt i dessa frågor, säger Carina Sammeli (S), kommunalråd i Luleå.

Hittills har Luleå ingen vindkraftsproduktion inom kommungränsen.

– Kort har vi sagt är vi positiva till ökad kraftproduktion, till exempel vindkraft i Luleå kommun, men det behöver ske på sätt som fungerar för andra värden, då framför allt sjöfart/skärgårdsliv och försvarsmakten, säger Sammeli.

kartbild på Bottenviken som visar var vindkraftsparken ska ligga om den byggs

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Nordholm, projektledare på Svea Vind Offshore, svarar på varför de gjort uträkningen på vad kommunerna tjänar. Foto: Helena Risinger / SVT

Installerad effekt i vindkraft i Norrbottens kommuner år 2023

  • Arvidsjaur: 0 megawatt (MW)
  • Arjeplog: 30 MW
  • Jokkmokk: 1 MW
  • Överkalix: 0 MW
  • Kalix: 8 MW
  • Övertorneå: 80 MW
  • Pajala: 140 MW
  • Gällivare: 121 MW
  • Älvsbyn: 0 MW
  • Luleå: 0 MW
  • Piteå: 2 069 MW
  • Boden: 0 MW
  • Haparanda: 5 MW
  • Kiruna: 5 MW

Källa: Energimyndighetens statistikdatabas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.