Mari Mattsson, personalplanerare på Bodens kommun, går igenom dokumentation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utvisade, utvisade...” Äldreboendet i Harads har tappat tio medarbetare sedan inkomstkravet för att få stanna på arbetstillstånd i Sverige infördes. I klippet hör du personalplaneraren, Mari Mattsson. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Planeraren i Harads: ”Vården behöver undantag”

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboendet i Harads har tappat tio medarbetare sedan inkomstkravet för att få stanna på arbetstillstånd i Sverige infördes 2023.

Efter att inkomstkravet för arbetstillstånd höjdes 2023 har det blivit näst intill omöjligt för utländska medborgare som arbetar inom äldreomsorgen att få stanna på arbetstillstånd i Sverige.

– Det har påverkat på så sätt att det inte är någon idé att vi söker arbetsuppehållstillstånd för personer som arbetar hos oss, säger Mari Mattsson, personalplanerare på Bodens kommun.

Försörjningskravet

Så löstes problemet

På äldreboendet i Harads, fem mil från Boden, är det här något som ställt till problem. I en by med stor andel äldre befolkning, och många egenföretagare, har det varit svårt att hitta personal och vikarier till äldreomsorgen.

En situation som äldreboendet i Harads löst bland annat genom att lära upp asylsökande som bor i byn i både språket och arbetsuppgifter.

”För få sökande”

– Det är inte tillräckligt många med svenskt medborgarskap som söker jobben inom äldreomsorgen, säger Mari Mattsson, personalplanerare på Bodens kommun.

Mari Mattsson befarar att personalsituationen kan bli ännu svårare framöver, då ett nytt stålverk just nu byggs i Boden vilket kommer att kunna konkurrera om personal, med betydligt högre löner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försörjningskravet

Mer i ämnet