Viktor Wärnick odförande socialförsäkringsutskottet framför å i Söderhamn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor Wärnick (M) odförande i socialförsäkringsutskottet säger att regeringen inte lägger sig i svensk lönesättning. En kritik som lyfts av näringsidkare. Foto: Magnus Esser Bengtsson/SVT

Riksdagsledamoten om kritiken: Arbetslösa i Sverige kan ta jobben

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lägger sig inte i den svenska lönepolitiken och vill istället se att arbetslösa i Sverige tar låglönejobb – det svaret ger riksdagsledamoten Viktor Wärnick (M) efter att näringsidkare kritiserat det höjda försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare utanför EU.

SVT Gävleborg rapporterade i veckan om att näringsidkare och branschorganisationen Visita är kritiska till det lönegolv som numera gäller för arbetskraftsinvandring från utanför EU. Bland annat menar de att det är svårt att hitta personal med rätt kompetens – men också att de inte får svar när jobb erbjuds till människor inom Sverige.

Regeringsföreträdaren Viktor Wärnick (M) menar att lönegolvet är ett sätt att få bort arbetskraftinvandring till låglöneyrken och att det finns människor i Sverige som kan ta de jobben.

– Vi har EU:s tredje största arbetslöshet och över 300 000 människor utanför arbetsmarknaden. I den gruppen borde det finnas människor som kan tillsättas i de här arbetena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försörjningskravet

Mer i ämnet