I dagsläget kämpar Polarbröd med att baka så mycket bröd som möjligt på sitt andra bageri i Bredbyn, efter att branden på anläggningen i Älvsbyn ödelagt stora delar av tillverkningen. Men det finns ljus i mörkret.
Under hösten ska bolaget investera nio miljoner kronor för att starta upp en anläggning för smörgåsproduktion i Älvsbyn. Tillverkningen innebär i sin tur att det öppnas upp för omkring 20 arbetstillfällen.
Karin ”Symboliskt viktigt”
– Det här är symboliskt viktigt eftersom det handlar om verksamhet just i Älvsbyn. Inom en inte allt för lång tid kan vi börja tillverka smörgåsar igen. Det är väldigt roligt, säger Karin Bodin.
Tillverkningen som startas blir av bolagets färdiga smörgåsar som säljs till bland annat industrikunder som tåg- eller flygbolag, och till Pressbyrån samt 7-Eleven.
Turordning och kompetens går först
Stefan Hortlund, klubbordförande för Livsmedelsarbetarförbundet på Polarbröd, berättar att de anställda fick hem sina uppsägningspapper igår.
– 20 arbetstillfällen istället för 0 är väldigt positivt. Det betyder ju att en del av oss får sysselsättning i alla fall. Men det är inte helt fantastiskt när vi alla blev uppsagda igår.
Vilka kommer att få jobben?
– Hur vi går till väga vet vi inte i nuläget men hur vi tänker är ju som vid alla sådana här lägen. Det är turordning och kompetens, säger Stefan Hortlund, klubbordförande för Livsmedelsarbetarförbundet på Polarbröd.
Finns det risk att det blir huggsexa?
– Alla är garanterat villiga men det är just därför vi tillsammans med arbetsgivaren ska se till att det inte blir så.
Växande marknad
– Just färdigpackade smörgåsar är en växande marknad, särskilt nu under pandemin när hela samhället är extra noga med hygien. Det är också lättare att komma igång med tillverkningen av de här produkterna än att baka bröd. Ett nytt bageri kräver större investeringar och tar längre tid.
När Polarbröd påbörjar tillverkningen av smörgåsar kan Karin Bodin inte svara på.
– Vi har inte tidsplanen helt klar än, men det blir under hösten.