Det var den 23 augusti som Polarbröds bageri i Älvsbyn brann ned till grunden. Nu har företaget gjort en internutredning för att se vad som orsakat branden och för att hitta förbättringsområden i sitt fortsatta arbete. Företaget anser att utredningen är viktig för att undvika att något liknande händer igen i den egna eller någon annans verksamhet. De skriver man i ett pressmeddelande.
Deg fattade eld i ugnen
Utredningen visar att branden blossade upp på svalbanan – en 50 meter lång tunnel där brödet kyls ner efter gräddning. Ventilationen i svalbanan gjorde att elden tog fart och fick ett snabbt förlopp. Svalbanans konstruktion gjorde att det inte gick att komma åt att släcka. Orsaken till själva branden är troligtvis att deg har fattat eld i ugnen och transporterats vidare till svalbanan.
– Det viktigaste i hela vår tragiska händelse var att ingen kom till skada. Personalen som var på plats agerande föredömligt. Utrymningen fungerade helt enligt plan och det finns ingenting att anmärka på, säger koncern-vd Karin Bodin i samma meddelande.
Brandskydd uppfyllde krav
Anställda på Polarbröd har redan tidigare larmat att det var på detta sätt som branden startade.
Polarbröd uppger att de har ett systematiskt brandskyddsarbete, ett helautomatiskt brandlarm och ett brandskydd som uppfyllde alla krav. De skriver också att dessa system har reviderats regelbundet och all personal utbildas kontinuerligt.
Medarbetarna på plats i bageriet reagerade två minuter snabbare än det automatiska brandlarmet och sparade därmed utryckningstid.
Ser över andra verksamheter
Polarbröd kommer nu att se över verksamheten i Bredbyn och erfarenheterna tas med till det nya bageriet som ska byggas upp i Älvsbyn på samma plats så snart det går.
Länsförsäkringar Norrbotten gör nu en brandutredning och en försäkringsutredning. Dessa utredningar är oberoende av varandra.
Se drönarbilderna dagen efter branden: