• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En bil som kört av vägen i ödemarken och Patrik Linder, polis i Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrik Linder, polisen i Norrbotten, berättar hur du ska agera i nödsituationer. Foto: AP och Simon Vikström/SVT

Polisen om extrema kylan i norr: Svårare att rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

De låga temperaturerna i norr förändrar polisens arbete. Samtidigt som antalet spontanbrott blir färre så ökar räddningsinsatserna – och den extrema kylan ställer helt andra krav.

– Marginalerna för att hinna rädda liv försvinner, säger Simon Wormö, vakthavande befäl på polisen i Region Nord.

När det blir kallt rör sig mindre folk på stan och brott som skadegörelse, misshandel och stöld avtar. Däremot blir det fler larm om bränder och andra livräddande insatser.

Under onsdagen fick polisen larm om en fjällturist på skidor i Tärnaby som hamnat i nöd på grund av nedkylning.

– Oavsett om du har erfarenhet och bra utrustning så förändras läget helt. Du blir snabbt nedkyld och tiden för att hinna undsätta någon minskar drastiskt, säger Simon Wormö.

80-åring låg hjälplös i snödriva

Det andra ärendet inträffade i Älvsbyn under torsdagsmorgonen. En inringare slog larm om en berusad person i en snödriva men ingångsvärdet var felaktigt.

– Ambulans ryckte ut och det var en äldre man i 80-årsåldern som hade ramlat. Han tog sig inte upp utan hjälp och han hade kunnat få svåra skador då det var närmare 40 minusgrader, säger Wormö.

Så kan du hjälpa till att rädda liv

Polisens vakthavande befäl trycker på att medborgerlig medmänsklighet kan vara hela skillnaden i det livräddande momentet.

– Ser du en bil i diket så kontrollera om det sitter någon i den. Det kan vara någon skadad som inte kan att ta sig ut eller inte kan larma.

I klippet – hör polisen i Norrbotten om hur du ska agera i nödsituationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.