– När det gäller dödskjutningar handlar det oftast om människor som har någon form av vapen och som är drabbade av psykisk sjukdom alternativt har drogproblem eller alkoholproblem, säger Jessika Ervell som är verksamhetsutvecklare inom polisen.
Hon är inte insatt i dödskjutningen på Östermalm i Luleå i helgen men säger att dödskjutningar sker när poliserna har svårt att bedöma om den hotfulla person de möter också bär någon form av vapen.
– Det är väldigt komplext och därför tränar vi poliserna på att behålla lugnet för att snabbt försöka bilda sig en uppfattning om personen de har framför sig. Handlar det om misshandel eller rån är polisen förberedd men det är självklart svårare om polisen har åkt ut på till exempel en brand och det plötsligt dyker upp något på platsen.
Försök med elchockvapen
Som ett led för att försöka minska antalet dödsskjutningar pågår nu ett försök med elchockvapen i landet däribland i Piteå.
Enligt Jessika Ervell skjuter polisen så kallad verkanseld (det vill säga mot en person) cirka 15 gånger per år. Lika många gånger skjuter polisen varningsskott i luften.
– Till det kommer de gånger när polisen drar vapen vid till exempel genomsök av en lokal efter gärningsmän eller för att hota någon hotfull person att ge sig. Det handlar om i genomsnitt 1,5 gånger per dag.