Arkivbild. Polisens tjänstevapen av typen Sig Sauer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisskjutning till döds en gång per år

Uppdaterad
Publicerad

Dödskjutningar från polisens vapen låg under en 25-års period på en person per år men ökade till minst två personer per år under en fyraårsperiod. Den trenden har nu vänt och dödskjutningarna ligger åter på en person per år.

– När det gäller dödskjutningar handlar det oftast om människor som har någon form av vapen och som är drabbade av psykisk sjukdom alternativt har drogproblem eller alkoholproblem, säger Jessika Ervell som är verksamhetsutvecklare inom polisen.

Hon är inte insatt i dödskjutningen på Östermalm i Luleå i helgen men säger att dödskjutningar sker när poliserna har svårt att bedöma om den hotfulla person de möter också bär någon form av vapen.

– Det är väldigt komplext och därför tränar vi poliserna på att behålla lugnet för att snabbt försöka bilda sig en uppfattning om personen de har framför sig. Handlar det om misshandel eller rån är polisen förberedd men det är självklart svårare om polisen har åkt ut på till exempel en brand och det plötsligt dyker upp något på platsen.

Försök med elchockvapen

Som ett led för att försöka minska antalet dödsskjutningar pågår nu ett försök med elchockvapen i landet däribland i Piteå

Enligt Jessika Ervell skjuter polisen så kallad verkanseld (det vill säga mot en person) cirka 15 gånger per år. Lika många gånger skjuter polisen varningsskott i luften.

– Till det kommer de gånger när polisen drar vapen vid till exempel genomsök av en lokal efter gärningsmän eller för att hota någon hotfull person att ge sig. Det handlar om i genomsnitt 1,5 gånger per dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.