Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Nina Berggård (V) varför hon anser att Luleå ska satsa på ett badhus på Hertsön trots att det blivit mycket dyrare än planerat. Foto: Micke Nyberg/SVT/Arkiv

Badhusbråk i Luleå – vill stoppa vallöftet som skenat 45 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att bli politisk strid i Luleås kommunfullmäktige om planerna på ett nytt badhus på Hertsön och det på grund av de skenande kostnaderna.

Det utlovade byggprojektet har på fyra år blivit 45 miljoner kronor dyrare.

I november 2018 fattade fullmäktige i Luleå beslutet att bygga ett nytt badhus för 140 miljoner kronior i närheten av Hertsö centrum utanför Luleå.

Men material- och transportkostnaderna skenar och och badhusnotan är nu uppe i 185 miljoner, en fördyring med 45 miljoner kronor eller 32 procent.

”Vi kan stoppa förslaget”

Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade på måndagen därför frågan om en utökad investeringsram för projektet och en splittrad grupp politiker klubbade igenom igenom förslaget med röstsiffrorna 3-2.

– Vi tycker inte att det här är ekonomiskt försvarbart. Vi tror att fördyringen kan vara negativ för underhållet och viljan att behålla badhusen i Gammelstad och Råneå, men jag tror att vi kan stoppa det här på fullmäktigemötet den 23 maj, säger gruppledaren Samuel Ek (KD).

– Det finns ett stort behov av ett badhus på Hersön, bland annat för simundervisningens skull och därför röstade vi för, men 45 miljoner kronors fördyring börjar närma sig smärtgränsen, säger Nina Berggård (V), ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott.

”Kommer att bli en politisk strid”

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och rättvisepartiet är för badhusbygget – trots fördyringen.

Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet är emot, men alla partier har inte bekänt färg officiellt ännu inför fullmäktigemötet i maj.

Men om de tre ja-sägarpartierna håller ihop och röstar enligt partiernas linjer så får de 32 av 61 röster. En röst i övervikt alltså.

– Det kommer att bli en politisk strid om det här, säger centerns gruppledare Carola Lidén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samuel Ek (KD) representerar ett att av de partier i Luleå kommunfullmäktige som inte vill bekosta badhuset på Hertsön. Foto: Micke Nyberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.