De väljer lektioner i pitemål – alla får inte plats på lektionerna

Uppdaterad
Publicerad

På Hortlax Centralskola är det många elever som väljer att lära sig prata pitemål på Elevens val. Intresset är så stort att alla inte får plats.

Cirka 20 elever från olika klasser och åldrar på högstadiet har valt kursen, som har funnits som tillval i några år och det har aldrig varit några problem att fylla platserna – tvärtom.

Elever får möjlighet att föra dialekten vidare genom att lära sig förstå och prata pitemål med varandra. Eleverna har även övat in pjäsen ”Prinsessan på ärten” för att sedan spela upp för sina klasskamrater.

Kulturarv

– Jag har haft en dubbelkurs i åtta veckor. Jag bjudit in tjugotvå stycken och det blir fullt på en gång, säger Cristina Grönlund.

– När jag frågade om det fanns föräldrar som pratar pitemål så var det hälften, men mor- och farföräldrar pratar. De har det runt sig och de tycker att det är ett stolt kulturarv som de är intresserade av, säger Cristina Grönlund.

Stort intresse

– Jag har släkt som pratar mycket pitemål, så jag tyckte  att det var kul att testa på det själv, säger Simon Eriksson.

Föräldrar pratar det och man vill känna sig delaktig, föra det vidare och göra det till ett språk igen, berättar Kajsa Larsson.

– Jag har haft kurser förut men nu var det länge sedan. Jag brukar ha det då och då och det är alltid ett stort intresse. Så det är ett gott tecken, säger Cristina Grönlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.