En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person klädd i en neonfärgad jacka med reflexer, stående vid vatten och plats med träd i bakgrunden. Den högra sektionen visar en orange bagageväska och en sorts skyffel med varningsetiketter för radioaktivt material, liggande på en blöt väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Misstag” – i klippet hör du Elias Engström, regionchef vid Ragnsells, om varför radioaktiv utrustning hanterades fel. Foto: Hans Sternlund/SVT

Radioaktiv strålkälla i Kiruna felsorterades två gånger – hamnade i brännbart avfall

Uppdaterad
Publicerad

En utrustning som var märkt radioaktivt hittades i en container för brännbart avfall när det gamla polishuset i Kiruna tömdes.

Utrustningen hanterades fel en andra gång och var nära att skickas till sönderdelning eller smältning.

– Den mänskliga faktorn spelade in, säger Elias Engström, regionchef vid Ragnsells.

Den uttjänta radioaktiva strålkällan visade sig vara en packningsgradmätare som ska hjälpa asfaltsläggare att få rätt tryck i beläggningen – och den var anmäld som försvunnen av BDX-företagen 2019.

Av vilken anledning den har hamnat i polishusets container och var utrustningen har förvarats i fem år har det inte gått att få fram uppgifter om.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Självkritiska efter upptäckten

Efter upptäckten tog i alla fall återvinningsföretaget Ragnsells hand om utrustningen, men även där gick det snett. Någon råkade delvis förstöra den innan den utan förvarning sedan lastades för transport till ett annat återvinningsbolag, Kuusakoski i Kiruna.

Men även den här gången upptäcktes misstaget i tid.

Vid Ragnsells är man nu självkritiska.

– Vi kommer att behöva gå igenom alla rutiner en gång till för att säkerställa att det här aldrig sker igen, säger Elias Engström på Ragnsells.

”Strålning – en ökad risk”

Enligt Lars Ideström, som har utrett händelsen vid Strålsäkerhetsmyndigheten, fanns det risk att radioaktiva ämnen orsakat kontamination i metallåtervinning.

Däremot är det ingen akut fara för människors liv och hälsa.

– All strålning innebär ju en liten ökad risk och man ska aldrig i onödan hantera radioaktiva ämnen. Men här var det fråga om relativt svaga strålkällor, säger han.

Osäker tidsplan

BDF-företagen som anses vara utrustningens ägare har gått med på att bekosta hanteringen för den slutliga förvaringen. Men när det kan ske är högst osäkert.

Enligt Lars Ideström är det tänkt att det ska ske på kommersiell basis och att det inte finns något nationellt system för att ta hand om uttjänta strålkällor av det här slaget.

En person i en vit skjorta sitter framför en vägg prydd med flera inramade affischer och konstverk. Bakgrunden inkluderar en segelbåt och en affisch med text på svenska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är problemen med hantering av olika strålkällor – hör Lars Ideström på Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet