Andreas Carlson (KD) om behovet av satsningar på bostäder i norr

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) berätta om satsningarna som väntar. Foto: Per Nilsson/SVT

Regeringen: 140 miljoner till bostadsprojekt i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Industriomställningen i norra Sverige medför stora utmaningar för kommunerna när behovet på bostäder ökar. Regeringen vill därför avsätta 140 miljoner kronor till bostadsprojekt i norra Sverige under 2025.

Det var i somras som regeringen presenterade en samlad strategi för att stärka utvecklingen runt de nya industrierna i Norrbotten och Västerbotten. I den pekades sju områden ut som extra viktiga, bland annat bostadsförsörjning.

Industrisatsningarna medför stora utmaningar när fler bostäder måste till för att möta behoven av ökad inflyttning till de berörda kommunerna.

Industriboomen i norr

Miljoner till bostadsprojekt

Regeringen kommer avsätta 140 miljoner kronor till bostadsprojekt i norra Sverige under 2025, totalt 1,53 miljarder fram till 2028.

Förslaget har sin utgångspunkt i Peter Larssons utredning om bostadsbyggande i norra Sverige. Han konstaterade i sin utredning att byggandet måste öka om industrisatsningarna ska förverkligas.

– I linje med regeringens strategi för nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i Norrbottens och Västerbottens län avsätts medel för att underlätta bostadsbyggandet i norra Sverige, säger infrastruktur och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Ska underlätta byggandet

Regeringen avser även införa en möjlighet för Boverket att subventionera kreditgarantiavgifter för att underlätta byggandet av bostäder i kommuner som kan karaktäriseras som etablerings- och omställningskommuner.

Som det ser ut i dag utnyttjas inte det befintliga systemet med kreditgarantier eftersom avgifterna blir för höga i dessa kommuner. Det innebär att en del av pengarna årligen brinner inne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet