• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Regeringen avslår överklagan om Lavergruvan – går på bergmästarens linje

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen går på bergmästarens linje att det krävs ett Natura 2000-tillstånd för bearbetning i Laver, Älvsbyns kommun. Det betyder att frågan om en gruva ligger kvar på regeringens bord och Boliden ska nu besluta om de väljer att gå vidare med processen.

Det har tagit fyra år men nu har regeringen kommit med beskedet: De går på bergmästarens linje. Pressmeddelandet dagen före julafton förvånade kommunalrådet i Älvsbyn som har väntat länge.

– Nu börjar det röra på sig och de kan jobba med de förutsättningar som gäller. Tidigare har det varit väldigt oklart vilka förutsättningar som gäller eftersom det har legat på regeringens bord, säger Tomas Egmark (S).

Boliden fattar beslut efter jul

Vill Boliden gå vidare med en gruva i Laver kräver det nu ett Natura 2000-tillstånd. En stor del av Pite älv med biflöden är skyddat Natura-2000-område enligt EU och länsstyrelsen anser att en gruvdrift i Laver skulle kunna innebära stor negativ påverkan. Från bolagets sida var det främst en förvåning över att det tagit fyra år för regeringen att fatta beslutet.

– Det har tagit fyra år att få ett besked där regeringen till syvende och sist verkar hålla med bergstaten, säger kommunikationsdirektör Klas Nilsson.

Kommer ni söka Natura 2000-tillstånd?

– Det får vi kolla vidare på efter julafton. Regeringen har tagit fyra år på sig, då kan vi ta lite tid på oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.