• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Karta över Norrbottens län där tänkta nya kraftledningar är markerade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du kraftledningsplanerna för Aurora Line i Norrbottens län. Foto: Valeria Calderon / SVT

Regeringen: Ja till milslånga elmotorvägar i Norrbotten

Publicerad

Sverige och Finland vill bygga 38 mils elmotorvägar mellan länderna. Nu ger svenska regeringen grönt ljus till den nya 400-kilovoltsledningen Aurora Line.

Under fredagen gav regeringen klartecken för den svenska delen av den nya elledningen.

– Det känns bra att vi nu kan trycka på startknappen för byggnationen. Aurora Line är viktig för elförsörjningen och för omställningen i Sverige, Norden och Europa, säger huvudprojektledare Ida Wallentin på Svenska kraftnät.

Industriboomen i norr

Byggstart den här månaden

Regeringens beslut innebär att den svenska delen av den 38 mil långa 400-kilovoltsledningen kan börja byggas i oktober.

– Ledningen kommer att öka elhandelskapaciteten upp till 45 procent. Den kommer bidra till att utjämna elpriserna mellan Finland och övriga Norden samt minska beroendet av fossil elproduktion, säger Wallentin.

Kostnaden över 3 miljarder

Elmotorvägarna ingår i investeringsprogrammet Fossilfritt övre Norrland och är en del av industriomställningen i norr.

Den totala kostnaden för Aurora Line – som sträcker sig mellan svenska Messaure och Pyhänselkä i Finland – uppskattas till 270 miljoner euro (drygt 3,1 miljarder kronor).

– Det är många år sedan vi byggde en ledning av den här storleken, säger Per Eckemark divisionschef på Svenska kraftnät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet