Norrbottens Regionråd, Kenneth Backgård (SJPV), vill inte ge några löften till de som hoppas på att det ska bli ett BB i Kiruna när det nta sjukhuset byggs. Foto: Randi Gitz/SVT

Regionrådet vill inte ge några löften: ”Vi måste se vad som är möjligt att göra”

Uppdaterad
Publicerad

20 år har gått sedan beslutet att lägga ner BB i Kiruna. Men längtan om att slippa åka till Gällivare för att föda barn finns kvar.

– Jag har full förståelse för det, säger Kenneth Backgård (SJVP), regionråd i Norrbotten.

På tisdagen demonstrerade ett flertal personer i centrala Kiruna för att bland annat BB ska återuppväckas.

– Vi ska bygga ett nytt sjukhus i Kiruna och vi ska se över förlossningsvård och BB-verksamhet i hela länet och hur det ska kunna samordnas, säger Kenneth Backgård (SJVP), regionråd i Norrbotten.

Kenneth Backgård berättar att man kommer att begära ersättning av LKAB för alla funktioner och avdelningar i det gamla sjukhuset. Både de som finns nu, men också de som funnits tidigare.

– Och det innebär att har vi haft ett BB och en förlossningavdelning som funktion och verksamhet så ska vi ha ersättning för det, det är min syn.

Få barnafödslar i länet

Samtidigt betonar han att underlaget för förlossningar inte är så stort.

– Sanningen i dag är ju att det föds ungefär 2 600-2 700 barn per år i Norrbotten och det är i nationellt perspektiv väldigt lite.

Moderkaka eller barn

Under demonstrationen hävdade demonstranter att antalet barn födda i bilen på väg till Gällivare är något som mörkas i statistiken.

Demonstranterna uppgav att i statistiken räknas det när moderkakan kommer ut och det kan ofta ske en tid efter att barnet kommit och kvinnan hunnit fram till sjukhuset.

Hör Kenneth Backgård definiera när en barnafödsel äger rum och kommentera sannolikheten för en förlossningavdelning i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.