Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Timmerstommarna bryts ner” – i klippet visar Anna Elmén Berg, länsstyrelsen, vad som håller på att hända med Öjeby kyrkstad. Foto: Elias Paulsson

Restaurering ska rädda Norrbottens kyrkbyar från klimatförändringarna

Publicerad

Det varmare och fuktigare klimatet tär på de gamla träbyggnaderna i kyrkbyarna i Norrbotten. Timmerstommarna far illa.

– Men nu kan stugägarna få hjälp så att de kan restaurera, säger Anna Elmén Berg, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen.

I Norrbotten finns ett antal kyrkbyar. I Öjeby kyrkstad har länsstyrelsen i sitt förebyggande arbete identifierat ett område som är i behov restaureringar då det fuktigare klimatet påverkat byggnaderna.

– Ett av vårt uppdrag är att bidra till förvaltningen av kulturmiljöer i länet. Kyrkstäder tillhör de viktigaste då de bara finns i Norr- och Västerbotten, säger Anna Elmén Berg.

Svårt arbete för stugägarna

Träbyggnaderna har med det fuktigare klimatet tagit mer stryk och då behövs något göras för inte de ska finnas risk för att husen ska rasa eller ruttna.

Men det arbetet är lättare sagt än gjort som privatperson.

– Vi har tagit fram en markplan eftersom markförhållandet är så dåligt här. Vi har även 16 åtgärdsplaner för att hjälpa husägare komma vidare med bidragsansökningarna och restaureringarna, säger Anna Elmén Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.