En grävskopa som tömmer avfall i Kiruna samt Tekniska verkens Jan Fjordell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Jan Fjordell, Tekniska verken i Kiruna, sambandet mellan fortsatt sopförbränning och risken för en global energikris. Foto: Hans Sternlund/SVT

Global energikris – då kan Kiruna tvingas fortsätta bränna sopor

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år var det tänkt att förbränningen av hushållssopor skulle upphöra vid värmeverket i Kiruna. Men på grund av omvärldsläget har det kommunala bolaget Tekniska verken nu fått tänka om.

Tekniska verken söker ett nytt miljötillstånd eftersom det gamla snart löper ut. Under 2024 byter man också system där den största delen av fjärrvärmen kommer att bestå av överskottsvärme från LKAB.

Det är en flera decennier gammal plan som till sist kommer att genomföras fullt ut.

Klart: Norska sopor slopas

Men en liten mängd energi behöver komma från någon sorts förbränning när det är som allra kallast. Tanken var att det bränslet enbart skulle bestå av biobränsle, men i den nya tillståndsansökan öppnar man för att kunna fortsätta elda med sopor.

– Det beror på det som händer i energibranschen globalt, säger Jan Fjordell, vd vid Tekniska verken i Kiruna.

Däremot är det stopp för importen av bland annat norska sopor från nästa år.

I klippet förklarar Jan Fjordell sambandet mellan fortsatt sopförbränning och risken för en global enrgikris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.