Et flygfoto över LKAB:s område i Malmberget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en rundvandring på LKAB:s område i Malmberget – där de redan har börjat förbereda sig för stora Hybritsatsningen. Foto: LKAB

Så förbereder sig Malmberget för mångmiljardsatsningen

Uppdaterad
Publicerad

I flera år framöver kommer det pågå ett intensivt byggande på LKAB:s område i Malmberget när väl den stora Hybritsatsningen startar.

Gruvjätten har avsatt 700 miljoner kronor bara för att möblera om på området inför byggstarten.

LKAB har nyligen lämnat in en ansökan för ett nytt miljötillstånd för verksamheten i Malmberget och vill ha en snabb deldom som gör att man kan börja bygga det första av tre järnsvampverk.

Det är en snäv tidsplan som LKAB arbetar efter, men miljötillståndet kommer inte att kunna behandlas lika snabbt som de hade hoppats på.

Fossilfri ståltillverkning

Ny infart har sprängts fram

För att spara tid görs stora förberedande arbeten redan nu. Bland annat har en ny infart till gruvan sprängts fram.

Dessutom ska personalparkeringen ska flyttas, vägar dras om, förråd, verkstäder och andra byggnader flyttas. Bolaget överväger också att ersätta det 70 år gamla sovringsverket.

Ommöbleringarna är nödvändiga. Det är nämligen ett trångt område som ska rymma bygget av ett apatitverk, en anläggning för vätgastillverkning och inte minst tre järnsvampverk.

De sistnämnda kommer att ge området en ny skyline med sina 150-200 meter höga reduktionstorn.

”Tusen personer extra på området”

En annan sak som vägas in är alla människor som ska arbeta med byggena samtidigt som gruvdriften ska pågå så ostört som möjligt.

– Det kommer att variera, men vi räknar med omkring tusen personer extra på området varje dag, säger Monika Sammelin, områdeschef vid LKAB i Malmberget.

I klippet följer vi med henne på en rundtur på området för att se allt som är på gång inför mångmiljardsatsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet