Vy över marken där Hybritanläggningen i Malmberget är planerad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidsplanen för bygget av Hybrit i Malmberget har spruckit – hör Monika Sammelin berätta vad LKAB gör för att försöka snabba på processen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Tidsplanen för Hybrit i Malmberget har redan spruckit

Uppdaterad
Publicerad

Under 2026 ska SSAB:s nya ljusbågsugn i Oxelösund stå klar för att börja förädla järnsvamp från Hybritprojektet. Syftet är att tillverka stål utan koldioxidutsläpp – men tidsplanen för bygget av Hybrit i Malmberget har spruckit.

För dryg en månad sedan beslutade SSAB:s styrelse att investera 6,2 miljarder kronor för ersätta dagens två masugnar i Oxelösund med en så kallad ljusbågsugn.

En ljusbågsugn drivs med el i stället för kol och koks och allt är ett led i att minska koldioxidutsläppen.

Fossilfri ståltillverkning

Väntar på miljötillstånd

Under det fjärde kvartalet 2026 ska produktionen av fossilfritt stål vara i gång i Oxelösund, baserat på återvunnet skrot och järnsvamp.

Men järnsvampen från Hybrits demonstrationsanläggning i Malmberget kommer att dröja. Miljötillståndet för anläggningen hinner inte komma i tid.

LKAB räknar med en byggtid på 36 månader och hade därmed behövt få en byggnadsdom sent under 2023 för att kunna börja upphandla de stora entreprenaderna och därefter börja bygga.

Nästa sommar kan gå förlorad

I en reviderad tidsplan hoppas LKAB få en byggnadsdom senast i februari nästa år, men även denna får tummen ned av mark- och miljödomstolen. Någon ny tidsplan har inte presenterats och nu är risken är att hela nästa sommar går förlorad.

– Vi får verkligen hoppas att vi hinner börja med alla markarbeten under barmarkssäsongen, säger Monika Sammelin, områdeschef vid LKAB i Malmberget.

Hybrits demonstrationsanläggning ingår i den stora miljötillståndsansökan som LKAB har lämnat in för hela verksamheten i Malmberget. Det handlar om gruvor, industrianläggningar och all kringverksamhet.

Ansökan på tusentals sidor

I ansökan ryms även ett apatitverk som ska omvandla gruvavfall till koncentrat som ska förädlas till konstgödsel och sällsynta jordartsmetaller vid en anläggning i Luleå.

Ansökan är på 8 000 sidor.

SSAB skriver i en kommentar till SVT följande:

Planen är att starta produktion av stål utan koldioxidutsläpp, baserat på återvunnet skrot och järnsvamp, under fjärde kvartalet 2026. När det gäller demoanläggningen i Gällivare gör vi tillsammans med LKAB bedömning att tidplanen håller.

I klippet berättar Monika Sammelin vad LKAB gör för att försöka snabba på processen kring tillståndet.

Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet