Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Luleåkocken Linus Lejon hur man tillagar varmrätten fjällröding som serveras med primörer som vuxit i midnattssol och smörsås med inslag av Kalixlöjrom. Foto: Erica Larsson/SVT

Så tillagas fjällrödingen – Norrbottens nya landskapsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Varmrätten i Norrbottens nya landskapsmeny är en fjällröding som sakta ugnsbakats. Fisken serveras med primörer som vuxit i midnattssol samt en smörsås med inslag av löjrom. Häng med i klippet så visar kocken Linus Lejon i Luleå hur du tillagar den nya landskapsrätten.

Linus Lejon tillhör Simon Laitis kockteam vid restaurangen Hemmagastronomi i Luleå. Han demonstrerar rappt hur man tillagar huvudrätten i den nykomponerade landskapsmenyn.

Amatörer kan tillaga den

Den professionella kocken är övertygad om att även amatörer lyckas tillaga rödingen utan svårigheter.

– Absolut, och man måste ju inte ha exakt det vi har i rätten. Det går att variera och använda olika råvaror som finns lokalt just då, säger Linus Lejon.

Så tillagar du varmrätten

Kocken Simon Laiti instämmer.

– Det är ett hårt råvarufokus men själva tilllagningen är ganska enkel, säger han.

I videon visar Linus Lejon hur du tillagar fjällrödingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.