Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du se hela Norrbottens landskapsmeny. En kulinarisk resa bland renblod, fjällröding och åkerbär. Foto: Erica Larsson/SVT

Här är Norrbottens nya landskapsmeny: ”Finaste råvarorna i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm har utsetts till Europas gastronomiska huvudstad 2023. Och för att visa landets kulinariska bredd tog Gastronomiska akademien även initiativet till nya landskapsrätter. SVT har träffat Simon Laiti och kockteamet bakom Norrbottens meny.

Varje landskap i Sverige ska ha ett eget vapen, djur, blomma, svamp, fisk, sten, fågel, insekt, äpple, trollslända, grundämne, stjärna, hus och sång – och nu även en landskapsmeny.

”Finaste råvarorna i Sverige”

Valet i Norrbotten föll på en trerättersmeny skapad av kockteamet på restaurangen Hemmagastronomi i Luleå.

– Jag tror att vi blev utvalda eftersom att vi alltid har jobbat med att lyfta fram de norrbottniska råvarorna. Enligt mig är det de finaste råvarorna vi har i Sverige och vi har försökt få med hela Norrbotten i menyn, säger Simon Laiti.

Skogen möter havet

Hela menyn är en resa genom länet där skog möter hav.

– Vi börjar i Tornedalen med förädlingen av renen. Sedan tar vi fjällrödingen från Norrbottens djupaste sjöar för att avsluta vid kusten till grönsakerna, löjrommen och mystiken kring åkerbäret. säger Laiti.

Se hur rätterna ser ut

De 25 nya landskapsmåltiderna från Sverige arbetas fram under detta år för att kunna serveras lokalt under 2023. Bakom projektet ingår också Måltidsakademien, Kungliga skogs- och lantbruksakademien och riksorganisationen Folkets hus och parker.

Norrbottens tidigare landskapsrätter har bland varit var kokt, rimmad älgbringa med pepparrotssås och pressgurka, pitepalt samt driva på frusen älv. Här hittar du rätter från landets övriga 24 landskap.

I videon ser du hur hela den färdiga menyn ser ut.

Under ledning av Simon Laiti har flera Luleåkockar komponerat Norrbottens nya landskapsmeny. Foto: Erica Larsson/SVT

Norrbottens nya landskapsmeny

Förrätt: Renblodsplätt från Tornedalen

Förrätten är en renblodsplätt med hyvlad lufttorkad rökt ren från Tornedalen. Den toppas med syrad grädde från Bälinge bondgård samt picklade lingon och råhyvlat äpple.

Varmrätt: Ungsbakad fjällröding

Varmrätten består av fjällröding som ugnsbakats långsamt. Till det serveras primörer som vuxit i midnattssol samt en smörsås med inslag av Kalixlöjrom.

Dessert: Mandelkaka med ljummen åkerbärssylt

Desserten är baserad på Norrbottens landskapsblomma, åkerbäret. Det är en klassisk mandelkaka med glass skapad av grädde och som toppas med ljummen åkerbärssylt och åkerbär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.