Varje landskap i Sverige ska ha ett eget vapen, djur, blomma, svamp, fisk, sten, fågel, insekt, äpple, trollslända, grundämne, stjärna, hus och sång – och nu även en landskapsmeny.
”Finaste råvarorna i Sverige”
Valet i Norrbotten föll på en trerättersmeny skapad av kockteamet på restaurangen Hemmagastronomi i Luleå.
– Jag tror att vi blev utvalda eftersom att vi alltid har jobbat med att lyfta fram de norrbottniska råvarorna. Enligt mig är det de finaste råvarorna vi har i Sverige och vi har försökt få med hela Norrbotten i menyn, säger Simon Laiti.
Skogen möter havet
Hela menyn är en resa genom länet där skog möter hav.
– Vi börjar i Tornedalen med förädlingen av renen. Sedan tar vi fjällrödingen från Norrbottens djupaste sjöar för att avsluta vid kusten till grönsakerna, löjrommen och mystiken kring åkerbäret. säger Laiti.
Se hur rätterna ser ut
De 25 nya landskapsmåltiderna från Sverige arbetas fram under detta år för att kunna serveras lokalt under 2023. Bakom projektet ingår också Måltidsakademien, Kungliga skogs- och lantbruksakademien och riksorganisationen Folkets hus och parker.
Norrbottens tidigare landskapsrätter har bland varit var kokt, rimmad älgbringa med pepparrotssås och pressgurka, pitepalt samt driva på frusen älv. Här hittar du rätter från landets övriga 24 landskap.
I videon ser du hur hela den färdiga menyn ser ut.
Norrbottens nya landskapsmeny
Förrätt: Renblodsplätt från Tornedalen
Förrätten är en renblodsplätt med hyvlad lufttorkad rökt ren från Tornedalen. Den toppas med syrad grädde från Bälinge bondgård samt picklade lingon och råhyvlat äpple.
Varmrätt: Ungsbakad fjällröding
Varmrätten består av fjällröding som ugnsbakats långsamt. Till det serveras primörer som vuxit i midnattssol samt en smörsås med inslag av Kalixlöjrom.
Dessert: Mandelkaka med ljummen åkerbärssylt
Desserten är baserad på Norrbottens landskapsblomma, åkerbäret. Det är en klassisk mandelkaka med glass skapad av grädde och som toppas med ljummen åkerbärssylt och åkerbär.